TraumaTrainingen
Geplaatst op 20 augustus 2021 door Marjon KuipersDeze zomer heb ik mijn afstudeeronderzoek voor de masterstudie Communication, Behaviour and Credibility Analysis aan The Emotional Intelligence Academy | Manchester Metropolian afgerond. Ik heb onderzoek gedaan naar de effecten van trauma van de professional op het gedrag van de client. Heel kort gezegd: Dat wat je zelf niet oplost kieper je volle bak over je client, partner, kinderen, vrienden heen.
Om mijn masterscriptie te voltooien heb ik mij de laatste 2 jaren heel intensief bezig gehouden met wat er maar aan nieuwe kennis op het gebied van trauma te vinden was. Met name ook naar de relatie trauma en autisme. Alle nieuwe traumakennis heeft me gegrepen en tevens verontrust. Gegrepen omdat het zo ontzettend boeiend is, gegrepen vanwege de wijsheid van ons lichaam waar al onze onbewuste ervaringen zijn opgeslagen. Gegrepen omdat deze nieuwe kennis zoveel perspectief biedt. Verontrust omdat deze nieuwe kennis nog veel en veel te weinig bekend is bij professionals.
We kunnen niet meer om de effecten van trauma op ons leven heen. Zeker niet bij autisme of andere DSM diagnoses. De vraag die daar ook bij gerezen is; Is autisme wel een stoornis of is het een extreme overlevingsreactie ingegeven door traumatische ervaringen uit het verleden of misschien zelfs al tijdens de zwangerschap. Trauma ervaringen zijn subjectieve ervaringen. Niemand kan voor iemand beslissen of het wel of geen ervaring met traumatische impact is geweest.
Een traumabenadering gaat om veiligheid. Het gaat om het bewustzijn dat een cognitieve benadering niet goed werkt omdat in het cognitieve deel van ons brein de trauma ervaringen niet zijn opgeslagen. We weten nog zoveel niet, dus laten we voorzichtig zijn. Laten we vanuit vernieuwe kennis rond trauma in ieder geval vanuit veiligheid en nabijheid gaan werken.
Trauma raakt ons allemaal. Niemand is vrij van bewuste en onbewuste ervaringen die pijnlijk zijn geweest en die ons allemaal op onze eigen manier in meer of mindere mate blijven raken. De traumatriggers. Vaak hebben wij niet eens meer door wat de reden is waarom wij doen zoals wij doen. Zolang je eigen gedrag jou of jouw omgeving niet hindert dan heb je er niet zo veel last van. Maar wat als je steeds weer tegen je oude patronen aanloopt en je steeds weer opnieuw boosheid, angst of verdriet ervaart? Je makkelijk in conflict raakt met je omgeving, relaties lastig goed te houden zijn en je wellicht ook je gezondheid op het spel zet.
Mijn studiegenoot en collega Ingrid de Jong en ik hebben onze kennis gebundeld in trainingen die wij vanuit www.traumatrainingen.nl geven.
Ook binnen de AutismeAcademie geven onze trainers de nieuwste inzichten door.
Voel je welkom bij ons om op ontdekkingsreis te gaan. Voor jezelf en voor je omgeving.
Warme groet,
Marjon Kuipers