Mariska van der Krul | Autismevriendelijke Coach

Autisme Coaching Ridderkerk is gevestigd in Ridderkerk, werkt landelijk en vanzelfsprekend autismevriendelijk!

Ik bied ‘ouder-begeleiding & individuele begeleiding’ aannaast het geven van ‘voorlichtingen over autisme’.

We gaan aan de slag met zaken die voor jou belangrijk zijn en waarin je dreigt vast te lopen. Of situaties waarbij je regelmatig merkt dat je je naar voelt, je hoofd en lijf raar aanvoelen. Je gevangen voelt in gedachten en in een ‘loop’ lijkt te blijven hangen.

Ik wil je inspireren om tot eigen oplossingen te komen. Dat doe ik door je vragen te stellen. Samen kunnen we ontdekken waar de kern van het probleem ligt. Wanneer we bewust zijn geworden van hetgeen wat speelt, kunnen we hiermee aan de slag.

Daarnaast wil ik je helpen om je eigen autisme beter te laten begrijpen, met name hoe het werkt bij overprikkeling en hoe je deze vroegtijdig kunt leren herkennen. Als je het nodig vindt betrekken we je naasten hierin, zodat zij ook begrijpen wat autisme voor jou betekent en hoe ze rekening met je kunnen houden. Ook hoe jij je eigen grenzen kunt aangeven bij die ander, met name wanneer je voelt dat je overprikkeling toeneemt. Dat je kunt vertellen wat er met je gebeurt tijdens een fase van overprikkeling. Voor mensen die nog niet zoveel van autisme afweten, kunnen onbedoeld een situatie verkeerd inschatten. Wanneer er kennis wordt opgedaan op dit gebied, dan merk je vaak dat je veel meer begrip krijgt. Denk hierbij ook aan een mogelijke werkgever, onderwijs, sportclubs etc. Als autismevriendelijkecoach denk ik vooral in mogelijkheden en ben ik doelgericht! Het is fantastisch wanneer er een doel behaald is!

“Wat ben ik niet,Iemand die jou vertelt wat goed voor jou is, de enige dit werkelijk weet…dat ben jij! En dit is ook een belangrijk uitgangspunt van autismevriendelijkheid”. Natuurlijk denk ik  ‘wel ’ met je mee!

Ben je een ouder?… en maak je je zorgen over het ouderschap, opvoeding, doordat je kind autisme heeft of het vermoeden van autisme, dan ondersteun ik je graag. Als ervaringsdeskundige ouder ken ik naar alle waarschijnlijkheid veel fasen waar je mee te maken hebt als ouder. Door het geven van ouderbegeleiding en individuele begeleiding krijgen jullie nog meer inzicht in de belevingswereld van het kind. Je zult merken dat je het vertrouwen in de opvoeding weer terug krijgt! Ook zul je merken aan je kind dat het meer in staat zal zijn te vertellen wat er met hem of haar gebeurt in fasen van overprikkeling en wat het nodig heeft om af te vloeien. Ook krijg jij als ouder nog meer ‘feeling’ in wat er nodig is in bepaalde situaties en kunt je hierop handelen of meedenken.

Het is een leerproces welke zeer waardevol is wanneer het begrepen wordt. Leren kijken door die welbekende auti-bril is belangrijk om verder te komen en weer te leren genieten van elkaar zonder die stressvolle en energie slopende fases telkens weer opnieuw te moeten ervaren. Het kan echt anders en ook op een fijne begrijpelijke manier zowel voor ouder als kind. Samen ontdekken we waar de kern van het (soms moeilijke) gedrag ligt en wat de werkelijke oorzaak is geweest. (triggers). We leren waar de behoeftes van het kind liggen. Wat het nodig heeft om de wereld om zich heen meer te begrijpen en hoe we ruimte kunnen geven in het volle kinderhoofd.

Wie ben ik:

Mijn naam is Mariska van der Krul en heb jarenlang als voorlichter gewerkt bij de GGD Rotterdam Rijnmond. Met name in het basisonderwijs (onder, midden- en bovenbouw), ik gaf oudervoorlichtingen en train de trainer programma’s (voor leerkrachten). Daarna heb ik als consulent gewerkt bij één van de Vraagwijzers van de Gemeente Rotterdam en werkte daar nauw samen met de wijkteams, WMO, sociale raadslieden, de kredietbank, lokale- en landelijke organisaties om erachter te komen dat ik eigenlijk maar een ding wilde doen; het geven van ouderbegeleiding en individuele begeleiding voor mensen met autisme en hun directe omgeving. Omdat ik zag dat dit heel hard nodig is. Ik ben inmiddels autismevriendelijk gecertificeerd, HBO gediplomeerd (autismecoach-opleiding), zelfstandige geworden, maar nog veel belangrijker ‘een ervaringsdeskundige(ouder)’. En daar zit nu net het verschil. (het hebben van ‘fingerspitzengefühl’, naast kennis).

In 2018 heb ik de videoclip ‘He’s My son’ voorzien van een update. Daarin mag je even binnenkijken hoe het er destijds bij ons aan toe ging toen mijn zoon en ik er even flink doorheen zaten en onze zorgprofessional het eigenlijk ook niet meer wist. Dankzij inzichten vanuit ‘Plan B’ en alle opgedane kennis door alle jaren heen ben ik een hoop wijzer geworden en vind ik het ontzettend fijn mensen met autisme en hun omgeving verder te helpen!

Alles wat je aandacht geeft groeit, blijf er als het even kan niet te lang mee doorlopen als je voelt dat je op begint te raken!

 

Met vriendelijke groet,

Mariska van der Krul

Link naar videoclip YouTube;   

Link naar videoclip; He’s My Son – Mariska van der Krul – Autisme: https://www.youtube.com/watch?v=hxwcT4oi_SY

 

Terug naar het coaches overzicht