Mediation & Autisme
Geplaatst op 20 november 2018 door Marjon KuipersMenselijk contact is conflict gevoelig, een relatie goed (onder)houden kan ingewikkeld zijn. Zeker in relaties, privé of zakelijk, waarbij een vorm van autisme speelt kan er al snel escalatie ontstaan.
Veel mensen met autisme leven hun leven als ieder ander. Ze zijn partner, ouder, collega, vriend net zoals mensen zonder autisme. Daarin zie ik geen verschil.
Autisme is, zoals mijn oud collega en ervaringsdeskundig trainer Gijs Horvers altijd zei, “menselijk gedrag onder een vergrootglas”. De kwetsbaarheid die het hebben van autisme met zich meebrengt op het gebied van prikkelverwerking maakt dat mensen met autisme niet altijd even goed in staat zijn informatie te verwerken. Er treedt een vertraging op in informatieverwerking en het risico bestaat op het maken van verkeerde informatiekoppelingen. Te veel prikkels genereren stress en in hevige stress/overprikkeling gaat bij iedereen, zonder uitzondering, het “denken” uit.
Bij mensen die kwetsbaarheden ervaren kan dit vaker gebeuren dan wanneer men hier geen last van heeft. Miscommunicatie zorgt voor een bron van conflicten en hiermee tevens voor een grote stressbeleving. In de context autisme beter bekend als overprikkeling.
Een goede mediator kan helpen het conflict op te lossen en de communicatielijnen weer helder te krijgen. Naast mijn rol als trainer/eigenaar bij de Autismeacademie ben ik sinds 2008 Registermediator met als specialisatie autismegerelateerde conflicten/autismeconsultancy en ben samen met mijn collega’s landelijk inzetbaar.
Ook leiden wij mediators op in autisme & communicatie en hebben inmiddels een goed netwerk van betrokken mediators op dit gebied.
Mocht je vast lopen in een conflict, of liever nog voor die tijd, mail me gerust. Marjon Kuipers. Bellen kan ook. Mijn nummer is 06 22 670 970