2-daagse training voor partners van personen met een kwetsbaarheid op 1 en 2 oktober 2019 te Bathmen (Deventer)

Het valt niet te ontkennen dat er veel relatieproblemen ontstaan als een van de partners in een relatie een psychische kwetsbaarheid heeft. De andere partner voelt zich vaak niet voldoende gehoord en gezien en mist het gevoel van emotionele bedding en verbinding. Er wordt veel eenzaamheid en stress ervaren met alle gezondheidsklachten van dien.

Herkenbaar? Dit is echt in veel situaties aan de orde en de pijn die partners voelen heeft zelfs een naam gekregen. Het Cassandra Syndroom.

Het Cassandra syndroom

Het Cassandra syndroom (CADD: Cassandra Affective Deprivation Disorder) ontleent de naam aan de Griekse mythologische Cassandra en uit zich o.a. bij partners van mensen met autisme.
De Griekse Cassandra werd door niemand geloofd. Met dat gevoel kun je als partner van iemand met (een vermoeden van) autisme ook worstelen. Het gevoel dat misverstanden ontstaan door andere zaken dan persoonlijke verschillen en dat je iets ontbeert kan leiden tot verwarring, eenzaamheid en wanhoop. Hieruit komen soms psychische, emotionele en lichamelijke klachten voort. (Bron NVA) 

 De partner met een kwetsbaarheid

Natuurlijk onderschrijven wij dat er bij de partner met de kwetsbaarheid net zo goed issues spelen. Ook hier hebben wij aandacht voor en wij gaan ook zeker niet voorbij aan de inspanning die deze partners leveren. Echter nu richten wij ons op de andere kant van het verhaal en willen graag effectieve ondersteuning bieden aan deze groep die zich vergeten voelt.

Herkenbaar?
Als jij hier ook mee worstelt dan herken je vast een aantal van onderstaande symptomen:

Stress/Burn-out
Nervositeit
Depressieve gedachten
Verdrietig/Huilerig
Onzeker
Schuldgevoel
Lichamelijke klachten
Gauw ziek
Moedeloos
Slaapproblemen
Kort lontje
Concentratieproblemen
Gebrek aan zelfwaardering en zelfvertrouwen
Gevoel van uitputting.

Cassandra’s verenigen zich in lotgenoten groepen. Het is natuurlijk fijn gehoord en begrepen te worden en je verhaal te kunnen doen onder gelijkgestemden. De oplossing zit daar helaas niet in. Als je de intentie hebt samen aan de relatie te werken dan geeft inzicht in patronen die in wisselwerking bij beiden spelen een beter perspectief. Het klinkt misschien niet aardig maar in een relatie met iemand met autisme heb je ook als partner een verantwoordelijkheid. Dit kan liggen op vele vlakken maar in ieder geval is één van de verantwoordelijkheden dat je goed voor jezelf zorgt en dat je weet waar je behoeften liggen en waar deze vandaan komen. Met deze inzichten ben je eerder in staat jezelf te “voeden” en zul je minder een beroep doen op een ander om jou emotioneel te laven. Dit maakt je sterk en minder behoeftig in een relatie in welke vorm dan ook waarbij wij echt niet willen beweren dat dit heel eenvoudig is. Vaak zijn patronen al jaren ingesleten en die verander je niet in een paar momenten. Wat kan helpen is inzicht en transformatieve processen. Inzicht waar jouw behoeften liggen en inzicht in de emotionele processen die spelen bij relationele conflicten. De transformatieve processen zorgen voor een echte verandering in mindset en beleving.

Tweedaagse training op 1 en 2 oktober 2019 te Bathmen (Deventer)
In deze tweedaagse training die gegeven wordt door Barbara Nanninga en Marjon Kuipers leer je over emoties en hoe deze jouw heldere denkvermogen beïnvloeden. Je gaat op onderzoek uit naar welke emoties er bij jou spelen en hoe deze steeds maar weer invloed lijken te hebben op jouw dagelijks welzijn en functioneren.

Je gaat jouw behoeften in de relatie helder krijgen en je gaat werken aan je zelfvertrouwen. Oude belemmerende overtuigingen ga je loslaten en je gaat verder met dat wat jou dient. We beloven je dat je stevig en gesterkt uit deze 2-daagse komt en met nieuwe energie jouw stappen kunt zetten.

Wij zorgen voor een veilige sfeer waar bij je vast wel een paar tranen zult laten maar waarbij ook zeker gelachen zal worden. Wat jij nodig hebt is alleen een beetje moed en vertrouwen dit proces met ons aan te gaan.

Barbara & Marjon

Over Barbara
Barbara werkt als psycholoog en coach. Zij speelt direct in op de situatie zonder mensen te kwetsen. Dat doe zij luchtig en als vanzelfsprekend waardoor er een ontspannen sfeer ontstaat waar ruimte is voor vertrouwen en diepgang. Met humor kan ze grote thema’s aansnijden en terugbrengen naar de essentie. Voor deelnemers is het prettig open kaart te spelen omdat zij dit zelf ook doet. Hierdoor weet Barbara mensen te raken en de vinger op de zere plek te leggen.  www.barbarananninga.nl

 • Coach en trainer bij diverse opdrachtgevers in het bedrijfsleven.
 • Coach in tv programma Temptation Talk.
 • Coach in tv programma’s bij de EO (Face to Face), waarbij haar expertise wordt ingeschakeld bij o.a. presentatie, relatie- en communicatieproblemen.
 • Coach in tv programma’s bij RTL, voor en achter de camera’s (Ben ik te min, Help mijn man heeft een Hobby, Wat je ziet ben jezelf, Het beste idee van Nederland, Wat zou je doen met die poen?, Connected, Mijn leven in puin, Een goede buurt, de slechtste chauffeur van Nederland, Diagnose gezocht), waarbij haar expertise wordt ingeschakeld bij o.a. presentatie, relatie- en communicatieproblemen.
 • Columnist voor WENDY.
 • Psycholoog/trainer bij Het Nieuwe Besturen (Bureau Hofkes Reputatiemanagement).
 • Eigen praktijk, bn, waarbij zij in gesprek gaat met cliënten die tegen zowel persoonlijke als zakelijke vraagstukken aanlopen.
 • Boek uitgebracht in 2000: ‘Een bewuste duik in het onderbewuste’
 • Docente bij Atma, een POST HBO opleiding voor LifeCoaching voor volwassenen.
 • Werkzaam bij BiVT, Bijscholing instituut voor Therapeuten.
 • Werkte als coach en trainer voor Progress Management Group, een advies- en trainingsbureau., waarin zij haar kennis en ervaring beschrijft.
 • Werkte bij Smith & Jones, een particuliere verslavingskliniek, als psycholoog en gaf trainingen over zelfvertrouwen.

Over Marjon
Marjon Kuipers-Hemken is werkzaam als MfN register mediator/rechtbank mediator met als specialisatie autisme gerelateerde conflicten, NLP coach counselor & en International NLP trainer.  Marjon is Bijzonder Curator Jeugdzaken en gecertificeerd als Strafzaak mediator. Ook heeft zij de studie Graduate Specialist Analytic Profiling afgerond.

Tijdens haar Master in Mediation heeft zij onderzoek gedaan naar de rol van emoties en de invloed daarvan op lichamelijk en mentaal welzijn. Haar drijfveer hiervoor is onder andere de rol die emoties en gedrag spelen in haar relatie tot autisme in haar persoonlijke leven. Kennis hiervan heeft haar geholpen naar een beter begrip van het gedrag bij autisme. Voor haar een onontbeerlijke tool in het verkrijgen van daadwerkelijk contact met mensen met en zonder autisme.
Marjon is sinds 2008 eigenaar van de Autismeacademie, het landelijke trainingsbureau voor autisme & communicatie en is mede auteur van het boek “Plan B”.
Haar overtuiging is dat we ons allemaal veel beter gaan voelen als we liefdevoller kunnen
samenleven. Dit begint met een eerste stap, die van jou! Daar helpt ze je graag bij.

www.mediationvisie.nl
https://www.devergevingscode.nl/
www.femprofiling.nl