Autisme en invloed op familieleden | Door Erika Holthuizen

Geplaatst op door in de categorie Algemeen, Erika Holthuizen

familieIn deze blog ga ik door met de presentatie van de uitgebreide onderzoeken van IAN onder duizenden ouders van kinderen met autisme over hun ervaringen als ouder van een kind met autisme. Hier ga ik in op de resultaten wat betreft de invloed van familieleden op de ouders.

Zoals ik in de vorige blogs liet zien, hebben ouders van kinderen met autisme veel uitdagingen te overwinnen, onder andere wat betreft hun relaties met vrienden en breder sociale netwerk. Echter uit onderzoeksresultaten blijkt dat deze ouders vaak geconfronteerd worden met onbegrip niet alleen door vrienden, kennissen of onbekenden, maar zelfs door eigen familieleden.

Invloed op familieleden

46% van vaders en 42% van moeders ervoeren dat het hebben van (een) kind(eren) met autisme een negatieve impact had op de relaties met andere familieleden.

MOEDERS:

ass-moeders

 

 

 

 

VADERS:
ass-vaders

 

 

 

Enkele reacties van de ouders:

“Mijn enige zus wilde haar zoon niet in de omgeving van mijn zoon hebben.”

“Het was zwaar om te zien hoe mijn familie andere kinderen uit de familie met plezier ontvingen, maar wanneer wij hulp nodig hadden, was niemand beschikbaar. Uiteindelijk stop je om hulp te vragen en ga je alleen door.”

“Ik kon niet meer naar familie etentjes komen zoals andere mensen. Ik kon nauwelijks met iemand een gesprek beginnen voordat ik het hele huis door achter mijn kind aan moest rennen om iets ergs te voorkomen.”

In de volgende blog komen er de onderzoeksresultaten van IAN over de invloed dat een kind met autisme heeft op het huwelijk of de relatie tussen de partners.

Wil je je eigen ervaring delen, dan horen wij het heel graag!

Erika Holthuizen

Terug naar het overzicht