eindopdracht Autismevriendelijke Coach Samen met Maartje- werkboek definitief

Onze autismevriendelijke coach Selma heeft een mooie coachings oefening gemaakt. De oefeningen met uitleg vind je in onderstaande link.

De bus-oefening van Selma Dotinga-Kransen

 

 

 

3 jaar later nog steeds een terechte vraag van dr Harris: Waarom nemen we dit niet serieus? #jeugdtrauma #nadeligejeugdervaringen #fysiek #emotioneel #gedrag #ad(h)d #stress #gezondheid #echtscheiding How childhood trauma affects health across a lifetime | Nadine Burke Harris

Stress en de invloed op denken en handelen| Marjon Kuipers

Filmpje met heldere uitleg over de drie breinen

2-daagse training voor deelnemers van een partner met autisme/psychische kwetsbaarheid | Autismeacademie 18 en 19 april 2018 | Bathmen -Deventer www.derosse.nl

Het valt niet te ontkennen dat er veel relatieproblemen ontstaan als een van de partners in een relatie een psychische kwetsbaarheid heeft. De andere partner voelt zich vaak niet voldoende gehoord en gezien en mist het gevoel van emotionele bedding en verbinding. Er wordt veel eenzaamheid en stress ervaren met alle gezondheidsklachten van dien.

Herkenbaar? Dit is echt in veel situaties aan de orde en de pijn die partners voelen heeft zelfs een naam gekregen. Het Cassandra Syndroom.

Het Cassandra syndroom
Het Cassandra syndroom (CADD: Cassandra Affective Deprivation Disorder) ontleent de naam aan de Griekse mythologische Cassandra en uit zich o.a. bij partners van mensen met autisme.
De Griekse Cassandra werd door niemand geloofd. Met dat gevoel kun je als partner van iemand met (een vermoeden van) autisme ook worstelen. Het gevoel dat misverstanden ontstaan door andere zaken dan persoonlijke verschillen en dat je iets ontbeert kan leiden tot verwarring, eenzaamheid en wanhoop. Hieruit komen soms psychische, emotionele en lichamelijke klachten voort. (Bron NVA) 

 De partner met een kwetsbaarheid
Natuurlijk onderschrijven wij dat er bij de partner met de kwetsbaarheid net zo goed issues spelen. Ook hier hebben wij aandacht voor en wij gaan ook zeker niet voorbij aan de inspanning die deze partners leveren. Echter nu richten wij ons op de andere kant van het verhaal en willen graag effectieve ondersteuning bieden aan deze groep die zich vergeten voelt.

Herkenbaar?
Als jij hier ook mee worstelt dan herken je vast een aantal van onderstaande symptomen:

Stress/Burn-out
Nervositeit
Depressieve gedachten
Verdrietig/Huilerig
Onzeker
Schuldgevoel
Lichamelijke klachten
Gauw ziek
Moedeloos
Slaapproblemen
Kort lontje
Concentratieproblemen
Gebrek aan zelfwaardering en zelfvertrouwen
Gevoel van uitputting.

Cassandra’s verenigen zich in lotgenoten groepen. Het is natuurlijk fijn gehoord en begrepen te worden en je verhaal te kunnen doen onder gelijkgestemden. De oplossing zit daar helaas niet in. Als je de intentie hebt samen aan de relatie te werken dan geeft inzicht in patronen die in wisselwerking bij beiden spelen een beter perspectief. Het klinkt misschien niet aardig maar in een relatie met iemand met autisme heb je ook als partner een verantwoordelijkheid. Dit kan liggen op vele vlakken maar in ieder geval is één van de verantwoordelijkheden dat je goed voor jezelf zorgt en dat je weet waar je behoeften liggen en waar deze vandaan komen. Met deze inzichten ben je eerder in staat jezelf te “voeden” en zul je minder een beroep doen op een ander om jou emotioneel te laven. Dit maakt je sterk en minder behoeftig in een relatie in welke vorm dan ook waarbij wij echt niet willen beweren dat dit heel eenvoudig is. Vaak zijn patronen al jaren ingesleten en die verander je niet in een paar momenten. Wat kan helpen is inzicht en transformatieve processen. Inzicht waar jouw behoeften liggen en inzicht in de emotionele processen die spelen bij relationele conflicten. De transformatieve processen zorgen voor een echte verandering in mindset en beleving.

Tweedaagse training
In deze tweedaagse training die gegeven wordt door Barbara Nanninga en Marjon Kuipers leer je over emoties en hoe deze jouw heldere denkvermogen beïnvloeden. Je gaat op onderzoek uit naar welke emoties er bij jou spelen en hoe deze steeds maar weer invloed lijken te hebben op jouw dagelijks welzijn en functioneren. https://www.autismeacademie.nl/info/agenda/

Je gaat jouw behoeften in de relatie helder krijgen en je gaat werken aan je zelfvertrouwen. Oude belemmerende overtuigingen ga je loslaten en je gaat verder met dat wat jou dient. We beloven je dat je stevig en gesterkt uit deze 2-daagse komt en met nieuwe energie jouw stappen kunt zetten.

Wij zorgen voor een veilige sfeer waar bij je vast wel een paar tranen zult laten maar waarbij ook zeker gelachen zal worden. Wat jij nodig hebt is alleen een beetje moed en vertrouwen dit proces met ons aan te gaan.

Barbara & Marjon

Over Barbara
Barbara werkt als psycholoog en coach. Zij speelt direct in op de situatie zonder mensen te kwetsen. Dat doe zij luchtig en als vanzelfsprekend waardoor er een ontspannen sfeer ontstaat waar ruimte is voor vertrouwen en diepgang. Met humor kan ze grote thema’s aansnijden en terugbrengen naar de essentie. Voor deelnemers is het prettig open kaart te spelen omdat zij dit zelf ook doet. Hierdoor weet Barbara mensen te raken en de vinger op de zere plek te leggen.  www.barbarananninga.nl

 • Coach en trainer bij diverse opdrachtgevers in het bedrijfsleven.
 • Coach in tv programma’s bij de EO (Face to Face), waarbij haar expertise wordt ingeschakeld bij o.a. presentatie, relatie- en communicatieproblemen.
 • Coach in tv programma’s bij RTL, voor en achter de camera’s (Ben ik te min, Help mijn man heeft een Hobby, Wat je ziet ben jezelf, Het beste idee van Nederland, Wat zou je doen met die poen?, Connected, Mijn leven in puin, Een goede buurt, de slechtste chauffeur van Nederland, Diagnose gezocht), waarbij haar expertise wordt ingeschakeld bij o.a. presentatie, relatie- en communicatieproblemen.
 • Columnist voor WENDY.
 • Psycholoog/trainer bij Het Nieuwe Besturen (Bureau Hofkes Reputatiemanagement).
 • Eigen praktijk, bn, waarbij zij in gesprek gaat met cliënten die tegen zowel persoonlijke als zakelijke vraagstukken aanlopen.
 • Boek uitgebracht in 2000: ‘Een bewuste duik in het onderbewuste’
 • Docente bij Atma, een POST HBO opleiding voor LifeCoaching voor volwassenen.
 • Werkzaam bij BiVT, Bijscholing instituut voor Therapeuten.
 • Werkte als coach en trainer voor Progress Management Group, een advies- en trainingsbureau., waarin zij haar kennis en ervaring beschrijft.
 • Werkte bij Smith & Jones, een particuliere verslavingskliniek, als psycholoog en gaf trainingen over zelfvertrouwen.

Over Marjon
Marjon Kuipers-Hemken is werkzaam als MfN register mediator/rechtbank mediator met als specialisatie autisme gerelateerde conflicten, NLP coach counselor & en International NLP trainer.  Marjon is Bijzonder Curator Jeugdzaken en gecertificeerd als Strafzaak mediator. Ook heeft zij de studie Graduate Specialist Analytic Profiling afgerond.

Tijdens haar Master in Mediation heeft zij onderzoek gedaan naar de rol van emoties en de invloed daarvan op lichamelijk en mentaal welzijn. Haar drijfveer hiervoor is onder andere de rol die emoties en gedrag spelen in haar relatie tot autisme in haar persoonlijke leven. Kennis hiervan heeft haar geholpen naar een beter begrip van het gedrag bij autisme. Voor haar een onontbeerlijke tool in het verkrijgen van daadwerkelijk contact met mensen met en zonder autisme.
Marjon is sinds 2008 eigenaar van de Autismeacademie, het landelijke trainingsbureau voor autisme & communicatie en is mede auteur van het boek “Plan B”.
Haar overtuiging is dat we ons allemaal veel beter gaan voelen als we liefdevoller kunnen
samenleven. Dit begint met een eerste stap, die van jou! Daar helpt ze je graag bij.
https://www.autismeacademie.nl/info/
www.mediationvisie.nl
https://www.devergevingscode.nl/

Aanmelden via: https://www.autismeacademie.nl/info/agenda/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe komt het toch dat mensen met en zonder autisme elkaar soms zo moeilijk lijken te begrijpen? Hoe duidelijk je ook bent, toch lijkt de ander maar niet te willen snappen wat jij bedoelt. Hij of zij komt met een reactie die niet aanhaakt bij wat jij verwacht of doet totaal iets anders dan je gevraagd hebt. En omgekeerd begrijp jij soms of zelfs regelmatig de ander niet. Dit wekt doorgaans ergernis op en niet minder vaak frustratie bij alle partijen. 

 

Veel mensen met een vorm van autisme nemen gewoon deel aan het maatschappelijke verkeer. Als partner, ouder, collega, vriend net zoals mensen zonder autisme.
Autisme is, zoals mijn collega en ervaringsdeskundig trainer Gijs Horvers altijd zegt, “menselijk gedrag onder een vergrootglas”.  De kwetsbaarheid die het hebben van autisme met zich meebrengt op het gebied van prikkelverwerking maakt dat mensen met autisme niet altijd even goed in staat zijn informatie te verwerken. Er treedt een vertraging op in informatieverwerking en het risico bestaat op het maken van verkeerde informatiekoppelingen. Te veel prikkels genereren stress en in hevige stress/overprikkeling gaat bij iedereen, zonder uitzondering, het denken uit. (zie werking van het brein)
Bij mensen die kwetsbaarheden ervaren kan dit vaker gebeuren dan wanneer men hier geen last van heeft. Miscommunicatie zorgt voor een bron van conflicten en hiermee tevens voor een grote stressbeleving. In de context autisme beter bekend als overprikkeling. Wat precies is overprikkeling en wat is de relatie met communicatie. En hoe spelen emoties hier een rol in. En het belangrijkste; wat kun je doen om uit de overprikkeling te blijven.

In deze masterclass gaan wij uitgebreid in op hoe de prikkelverwerking en overprikkeling bij mensen met autisme werkt en welke effecten dit teweeg brengt. Bij jou aan de mediatontafel maar ook het effect op de houdbaarheid van de afspraken die gemaakt worden.

Waar en Wanneer : 19 maart 2018 bij Trainingsboerderij De Rosse in Bathmen
Door: Gijs Horvers en Marjon Kuipers
Investering: € 320,00 inclusief lunch, reader en ons boek Plan B over autisme & communicatie
PE MfN: 6 punten Cat 2

Deze Masterclass is ook geschikt voor coaches/hulpverleners die gezinnen in conflictsituaties begeleiden.

Gijs Horvers
Gijs is Autisme ambassadeur. Zijn missie is te streven naar een maatschappij waar autisme volledig geaccepteerd wordt. Hij vindt het daarom belangrijk dat de maatschappij een juist beeld krijgt van de diversiteit van autisme.
Hij maakt graag gebruik van de metafoor van de verbindende brug tussen de wereld met en zonder autisme waarbij er een wederzijdse verantwoordelijk is tot het elkaar helpen bij oversteken van de brug. Soms zet de ene wat meer stappen en soms de ander. We hebben elkaar daarin nodig.

Gijs is een enthousiast en veelgevraagd ervaringsdeskundig spreker over onder andere: zijn ervaringsverhaal, visie en beeldvorming over autisme en de inzet van ervaringsdeskundigheid binnen de autismehulpverlening. Dat doet hij met humor en passie. Hij sprak eerder tijdens het congres van de Nederlandse Vereniging Autisme, TEDx en op diverse andere autisme gerelateerde congressen. Ook is hij gastdocent bij onder andere de Radboud Universiteit en Saxion. Samen met Marjon schreef hij Plan B en ook op op die manier hebben zij beiden bijgedragen aan de emancipatie van mensen met autisme. Gijs kan als geen ander vertellen wat de effecten van overprikkeling op hem zijn en hoe hij een weg heeft gevonden er mee om te gaan. www.gijshorvers.nl

Marjon Kuipers-Hemken
Marjon is werkzaam als MfN register mediator/rechtbank mediator, NLP coach counsellor & NLP en International NLP trainer. Marjon is Bijzonder Curator Jeugdzaken en gecertificeerd als Strafzaak mediator. Ook heeft zij de studie Graduate Specialist Analytic Profiling afgerond.

Tijdens haar Master in Mediation heeft zij onderzoek gedaan naar de rol van emoties en de invloed daarvan op lichamelijk en mentaal welzijn. Haar drijfveer hiervoor is onder andere de rol die emoties en gedrag spelen in haar relatie tot autisme in haar persoonlijke leven. Kennis hiervan heeft haar geholpen naar een beter begrip van het gedrag bij autisme. Voor haar een onontbeerlijke tool in het verkrijgen van daadwerkelijk contact met mensen met en zonder autisme.
 Marjon is sinds 2008 eigenaar van de Autismeacademie, het landelijke trainingsbureau voor het opleiden van coaches in autisme & communicatie en is auteur van het boek “Plan B”.
Haar overtuiging is dat we ons allemaal veel beter gaan voelen als we liefdevoller kunnen samenleven. Dit begint met een eerste stap, die van jou! Daar helpt ze je graag bij.

https://www.mediationvisie.nl/wp-content/uploads/Artikel%20autisme%20%26%20mediation%20-%20auticomm.pdf

 www.autismeacademie.nl en www.mediationvisie.nl

 

De werking van het brein
Om de werking van emoties te kunnen begrijpen dienen we ook inzicht te krijgen hoe ons brein werkt. Omdat zelfs de wetenschap nog niet exact kan beschrijven hoe ons brein precies informatie verwerkt wordt het hier beperkt middels een eenvoudig model van het drieledige brein. 

Het drieledige brein
Onze hersenen zijn grofweg in te delen in drie hersengebieden. (Sagan[1], Miller[2]) De hersenen werken als samenhangend geheel maar dienen tegelijkertijd elk hun eigen doel.

Het drieledige brein bestaat uit het reptielenbrein, het limbisch systeem en de neo cortex.

De neo cortex is het denkende deel van ons brein en tevens het jongste deel van ons brein. Het is verantwoordelijk voor de cognitieve verwerking, denken, taal, beredeneren, besluitvorming en zelfreflectie. (Ogden) Dit deel van het brein is erg gevoelig voor stress en laat zich bij de geringste vorm hiervan “kapen” door het limbische- en reptielenbrein.

Het limbisch brein is het gedeelte waar onze emoties gegenereerd worden. Het zorgt ervoor dat we emoties kunnen ervaren, zorgt voor sociale betrokkenheid en gehechtheid en labelt eerdere ervaringen op als veilig of onveilig.

Het reptielenbrein is het oudste deel van het brein en werkt instinctief en automatisch.
Het reptielenbrein is verantwoordelijk voor alle functies die te maken hebben met ons voortbestaan zoals hartslag, ademhaling, spijsvertering en lichaamstemperatuur. Dit deel van het brein is dag en nacht actief. Het reptielenbrein vormt samen met het limbische brein onze “lijfwacht”.

Brein Doel Informatieverwerking
neocortex Taal | Gedachten | Overtuigingen | Logica Cognitieve verwerking
Limbisch systeem(Subcortiale hersenen) Emoties | Hormonen |
(Non-verbaal)
Emotionele verwerking
Reptielenbrein(Subcortiale hersenen) Lichaamsfuncties | Zintuigen | Alert op “gevaar” | Lijfwacht |
Nonverbaal
Fysieke verwerking

Een conflict brengt altijd gevoelens van stress met zich mee. Op het moment dat wij stress ervaren, komt er in ons lichaam een geautomatiseerd proces op gang. De ervaring van zo’n stressreactie kan bij iedereen verschillend zijn, maar het ontstaan van een stressreactie komt voort vanuit ons automatische en onbewuste taxatiesysteem[3] met als enig doel: het overleven.  
Het overlevingssysteem handelt vanuit de overtuiging “eet het mij, of eet ik het”.  Tijdens dit proces is men tot weinig of geen denkvermogen in staat. De prioriteit ligt op het “reageren” in plaats op het “denken”. De subcortiale hersenen (Ogden) nemen de regie over want ons lichaam en onze geest bevinden zich in een vecht-vlucht- of verstijf respons.  Deze reactie stelt ons als mens al sinds de oertijd in staat om snel en adequaat te reageren op (denkbeeldige) gevaarlijke situaties.

Vecht – vlucht- of verstijvingsresponse

De vecht – vlucht- of verstijvingsresponse is voor het eerst beschreven door Walter Bradford Cannon (1932) in The Wisdom of the Body[4]. Hij zag het verband tussen de reactie van verschillende dieren op acuut gevaar gevolgd door een reeks van fysiologische reacties.
Cannon onderkende de hormonen adrenaline, noradrenaline en cortisol die tijdens een stresssituatie vrijkomen in het lichaam en die verantwoordelijk zijn voor een aantal automatische fysiologische reacties, waaronder de versnelling van ademhaling, verhoging van de hartslag, stijging van de bloeddruk en het vertragen van het spijsverteringstelsel. Volgens Cannon, zorgde dit mechanisme ervoor dat de dieren alert en gepast konden reageren op bedreigende situaties. Nu pas zijn velen van ons zich bewust van dit mechanisme dat zowel bij dieren als bij mensen optreedt.

De hormonen adrenaline en cortisol zijn de hormonen die ons lichaam in de actiestand zetten. Dit gebeurt in een fractie van een seconde. Adrenaline wordt aangemaakt in het bijniermerg en is direct in het lichaam voelbaar, vloeit na de actie ook gelijk af en het lichaam komt weer tot rust.

Cortisol (Ogden) is het tweede stresshormoon en wordt via de hypothalamus-hypofyse-bijnier-as (HPA-as) gegenereerd. Cortisol wordt periodiek afgegeven en bij een stresspiek volgt er een extra dosis. Het beschermt het lichaam tegen de schadelijke effecten van stress en daarnaast is het nodig voor mentale en lichamelijke prestaties. Cortisol zorgt voor aanmaak van suiker, verhoogt spierspanning en heeft invloed op hartkracht en bloeddruk. Tevens corrigeert het de schadelijke effecten van stress en zorgt voor het wegnemen van stress.
Cortisol is in gezonde dosis altijd in het lichaam aanwezig. Cortisol blijft na de stresspiek langer in het lichaam actief. Zolang er balans is tussen stress en herstel krijgt de cortisol de gelegenheid om af te vloeien. Gebeurt dit niet dan ontstaat er chronische stress door de stapeling van cortisol in het lichaam en dat resulteert in allerlei lichamelijke en mentale klachten. Je immuunsysteem verzwakt. Kortom, van te veel cortisol in je lichaam wordt je geestelijk en lichamelijk ziek.

 

 

 

[1] Carl Sagan, Draken van Eden, 1984 https://nl.wikipedia.org/wiki/Carl_Sagan

[2] Keith Miller: Safety and the Reptilian

[3] Ekman, P. (2003) Gegrepen door emoties. Uitgeverij Nieuwezijds

[4] Cannon, (1932) W.B. the Wisdom of the Body

 

“Het zit erop. 2017 is geëindigd. Voor de één maakt het niets uit: ze gaan 2018 in zoals ze 2017 uit zijn gegaan: tevreden, gelukkig en gezond. Voor een ander had 2018 al veel eerder mogen beginnen.

Ik ben één van die mensen die de klok maar vooruit kéék. Terwijl ik best weet dat mijn leven op 1 januari écht niet anders zal zijn dan op 31 december 2017. Zo weet ik nu al, dit stukje tikkende, dat ik op 1 januari nog steeds opgenomen ben met mijn psychische problemen. En dat weet ik niet omdat ik in de toekomst kan kijken, maar omdat een psychiater me dat vertelde. Nee, het was mijn maand niet en ook was het mijn jaar niet”

Lees het hele artikel op

https://www.dimence.nl/expert-aan-het-woord/een-fantastisch-2018-zonder-taboes-stigma-en-schaamte?platform=hootsuite

Echt prachtig wat onze oud cursisten tot stand brengen. We zijn trots!

 

 

 

Nynke Zuurmond is als één van de ervaringsdeskundigen breed inzetbaar. Zij is moeder van een zoon met autisme en kreeg zelf drieënhalf jaar geleden de diagnose. Daarnaast is Nynke jaren werkzaam geweest als ambulant hulpverlener bij Trias en heeft ze sinds een jaar met ‘Autisme Positief’ haar eigen training- en coachingspraktijk. Nynke: “Ik wil anderen inzicht geven in hoe iemand met autisme de wereld om zich heen ervaart. Met een hulpverlener kan ik een casus bespreken. Een leerkracht kan ik laten zien dat je met hele kleine veranderingen in het klaslokaal grote resultaten bereikt. Ouders kun je als ervaringsdeskundige begeleiden bij de intake en je kunt psycho-educatie bieden aan familie en andere mensen uit het netwerk.”

 

 

Marjon Kuipers

Marjon Kuipers

Aankomende trainingen

Volledige agenda

10-01-19 Zwolle SIO Thorbeckelaan| 7-daagse Autismevriendelijke Coachopleiding

Marjon Kuipers, Nynke Zuurmond, Leander Westerbeek van Eerten

10-01-19 Utrecht Hogeschool Domstad | 7- daagse Autismevriendelijke coachopleiding

Saskia Buma, Leander Westerbeek van Eerten, Jellienke Winters

01-03-19 Amsterdam Aristo | 7- daagse Autismevriendelijke Coach Opleiding

Saskia Buma, Leander Westerbeek van Eerten en Jellienke Winters

Autismevriendelijk

Plan B