De ADAut meet als eerste onderzoeksinstrument gehechtheidsontwikkeling bij autisme
Geplaatst op 12 maart 2019 door Marjon KuipersEindhoven, 12 maart 2019
Uit recent wetenschappelijke onderzoek, uitgevoerd door klinisch psycholoog C. Lisman, blijkt dat het onderzoeksinstrument van de Loekemeijermethode, de ADAut (Attachment Development Autism), betrouwbaar en valide is. De ADAut is een uniek instrument in onderzoek naar autisme: het is het eerste en enige onderzoeksinstrument dat de gehechtheidsontwikkeling van mensen met autisme meet. Zodra er met de hulpverlening wordt aangesloten bij de ontwikkelingsfasen van de gehechtheid, blijkt uit de klinische praktijk dat gehechtheidsontwikkeling bij autisme wel degelijk mogelijk is.
Loekemeijermethode
Volgens Loekemeijer is de gehechtheid meer dan alleen een ‘veilige hechting’. Zij ziet de gehechtheidsontwikkeling als een samenspel van drie verschillende en onlosmakelijk met elkaar verbonden ontwikkelingsgebieden:
A.Gerichtheid op de gehechtheidspersonen (de ontwikkeling van de gehechtheidsrelaties);
B.Gerichtheid op zichzelf (de emotionele ontwikkeling);
C.Gerichtheid op anderen (de sociale ontwikkeling).
Volgens Loekemeijer doorloopt iemand met autisme, net als iemand die zich gemiddeld ontwikkelt, dezelfde opeenvolgende ontwikkelingsfasen van de gehechtheid. Dit proces begint echter met een achterstand, verloopt veel langzamer dan gemiddeld en gaat niet vanzelf verder.
Loekemeijer ontwikkelde op basis van praktijk- en literatuuronderzoek de ADAut. Hiermee kan worden vastgesteld in welke fasen van de gehechtheidsontwikkeling iemand met autisme zich bevindt. Het onderzoeksinstrument richt zich op gevoel en laat cognitie buiten beschouwing. Ook ontwikkelde Loekemeijer een gehechtheidstheorie en een specifieke werkwijze. Hierdoor kan de hulpverlening gericht worden afgestemd op de cliënt en de ontwikkelingsfasen waarin deze zich bevindt met als uitgangspunt ontwikkeling mogelijk te maken.
Betrouwbaarheid en validiteit
Aan het onderzoek deden 31 personen mee die recent de diagnose Autisme Spectrum Stoornis hebben gekregen op basis van de DSM-V criteria. Het gehechtheidsonderzoek werd, onafhankelijk van elkaar, uitgevoerd door twee beoordelaars. Tijdens het onderzoek werd gekeken naar de betrouwbaarheid van de uitkomsten van de twee beoordelaars ten opzichte van elkaar en de betrouwbaarheid van de ADAut schalen. De resultaten van het onderzoek laten een hoge betrouwbaarheid zien en zijn als valide beschouwd.
Ook werd de validiteit ten opzichte van de Cambridge Friendship Questionnaire (FQ) bestudeerd. Vriendschap is namelijk een belangrijk onderdeel van normaal sociaal functioneren. De hypothese is dat de fasen van gehechtheidsontwikkeling gerelateerd zijn aan het vormen van vriendschappen, zoals de FQ deze waardeert. De ADAut laat zeer betrouwbare uitkomsten zien, die overeenstemmen met de resultaten van de FQ.
Loekemeijeropleiding
De ADAut kan gebruikt worden in de geestelijke gezondheidszorg. Het geeft een goed beeld van de ontwikkelingsmogelijkheden van de cliënt voor zowel de onderzoekspsycholoog, de cliënt als de betrokken hulpverleners. Het gebruik van de ADAut en de navolgende hulpverlening volgens de Loekemeijermethode is voorbehouden aan zorgverleners die de opleiding tot Loekemeijer gehechtheidsonderzoeker hebben afgerond.
Meer informatie
Voor meer informatie kijkt u op www.yvonneloekemeijer.com.
Het wetenschappelijk onderzoek is hier te downloaden.
Perscontact: Yvonne Loekemeijer, info@yvonneloekemeijer.com, 06-47675454