Autisme & Mediation

Geplaatst op door in de categorie Algemeen

Hoe komt het toch dat mensen met en zonder autisme elkaar soms zo moeilijk lijken te begrijpen? Hoe duidelijk je ook bent, toch lijkt de ander maar niet te willen snappen wat jij bedoelt. Hij of zij komt met een reactie die niet aanhaakt bij wat jij bedoelt of doet totaal iets anders dan je gevraagd hebt. En omgekeerd begrijp jij soms de ander niet. Dit wekt vaak ergernis op en niet minder vaak frustratie bij alle partijen. 

15 november spraken Jasper Wagteveld en mijn collega mediation Amber Hornung en ik op het jaarlijkse MfN Mediatorscongres over autisme & relaties voor een zaal vol mediators. Mediators lijken steeds vaker partijen aan tafel te krijgen waar een vorm van autisme speelt.

Menselijk contact is conflict gevoelig, een relatie goed (onder)houden kan ingewikkeld zijn.  Zeker in relaties, privé of zakelijk, waarbij een vorm van autisme speelt kan er al snel escalatie ontstaan.

Veel mensen met autisme leven hun leven als ieder ander. Ze zijn partner, ouder, collega, vriend net zoals mensen zonder autisme. Daarin zie ik geen verschil.
Autisme is, zoals mijn collega en ervaringsdeskundig trainer Gijs Horvers altijd zegt, “menselijk gedrag onder een vergrootglas”.  De kwetsbaarheid die het hebben van autisme met zich meebrengt op het gebied van prikkelverwerking maakt dat mensen met autisme niet altijd even goed in staat zijn informatie te verwerken. Er treedt een vertraging op in informatieverwerking en het risico bestaat op het maken van verkeerde informatiekoppelingen. Te veel prikkels genereren stress en in hevige stress/overprikkeling gaat bij iedereen, zonder uitzondering, het “denken” uit.
Bij mensen die kwetsbaarheden ervaren kan dit vaker gebeuren dan wanneer men hier geen last van heeft. Miscommunicatie zorgt voor een bron van conflicten en hiermee tevens voor een grote stressbeleving. In de context autisme beter bekend als overprikkeling.

Een goede mediator kan helpen het conflict op te lossen en de communicatielijnen weer helder te krijgen. Naast mijn rol als trainer/eigenaar bij de Autismeacademie ben ik al meer dan 10 jaar Registermediator met als specialisatie autismegerelateerde conflicten en ben hiervoor landelijk inzetbaar.

Ook leiden wij mediators op in autisme & communicatie en hebben inmiddels een goed netwerk van betrokken mediators op dit gebied.
Mocht je vast lopen in een conflict, of liever nog voor die tijd, mail me gerust. Marjon Kuipers

Wij zijn er om te luisteren. Wij zijn er om te begeleiden.
Wij zijn #MfNregistermediators #film #mediation #mediatorsfederatie 

Filmpje over mediation & Registermediators

Terug naar het overzicht