Certificeringsdag Amsterdam | Inspirerende eindopdrachten voor, door en met mensen met autisme. 

Geplaatst op door in de categorie Algemeen

Op 28 juni certificeerde de 8ste groep van dit cursusjaar.

Inspirerende eindopdrachten voor, door en met mensen met autisme.

Miriam bedacht een methodiek voor jonge kinderen met autisme al knutselend en spelend de eigen prikkels te leren kennen. Ze had hiervoor Egeltje(s) Prikkel laten maken bij  vormgevingswerkplaats De Lente.

Koos Spikker deed samen met een collega met autisme onderzoek naar de bruikbaarheid van de, in de zorg, veel gebruikte ZRM (Zelfredzaamheids Matrix) https://www.zelfredzaamheidmatrix.nl  Zijn conclusie: Deze is nagenoeg niet werkbaar voor mensen met autisme en daardoor zullen de uitkomsten ook niet valide zijn.

Onze cursisten met en zonder autisme gaven aan: De Idiote plaatjes en vragen staan garant voor veel overprikkeling bij het invullen door personen met autisme.

Heel toevallig deed Sandra Servais van de FNV onderzoek naar de vragenlijsten die gebruikt worden bij het project https://www.fnv.nl/themas/ontslag/fnv-werken-aan-werk/ Ook hier was de conclusie dat het veel ruis oplevert voor mensen met autisme daar de vraagstelling niet goed aansluit bij hun manier van informatieverwerking. Dit is jammer omdat juist deze groep mensen gebaat zouden kunnen zijn met dit gratis initiatief van de FNV.

Twee onderzoeken, los van elkaar,naar de bruikbaarheid van screenings- en vragenlijsten lijkt ons al reden genoeg om een appél te doen op de ontwikkelaars van deze lijsten ervaringsdeskundige testers/beoordelaars in te zetten om zodoende de lijsten Autismevriendelijk! te maken. Overigens is een verheldering van de vraagstelling niet alleen voor mensen met autisme goed.

Claudia van Rijn benadrukte in haar presentatie over sport en autisme hoe belangrijk dit kan zijn voor kinderen met autisme die vaak veel te weinig bewegen. Sporten maakt goede stofjes aan (Endorfines) waardoor je je beter gaat voelen en minder last kunt hebben van je autisme.

We waren allen erg onder de indruk van de presentatie van Gabrielle van der Wiel over het fenomeen Autonomous Sensory Meridian Response (ASMR). ASMR is een wereldwijde hit op Youtube en zorgt een audiovisuele prikkels die bij veel mensen een prettige sensatie opleveren. Volgens onderzoek zorgen deze prikkels voor de aanmaak van de levenshormonen waardoor de filmpjes erg stressreducerend kunnen werken. Het kan een prachtig middel voor zelfhulp zijn voor mensen met autisme.

Onderstaand een onderzoek:
https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/21683603.2016.1130582?journalCode=usep20

Youtube:  https://www.youtube.com/results?search_query=asmr+

Simone Faber ontwikkelde de Focusverklikker, een fysiek draaimodel van ons Denken Voelen Doen model (Door cursisten genoemd de Pizza van Leander (smaakt naar meer)). Hiermee kan per activiteit door degene met autisme aangeven worden welke voorkeur er op dat moment overheerst.  Wij vinden de focusverklikker een super handig hulpmiddel. Mooi was dat Piroska met Franka kwam vertellen hoe dit voor haar in de praktijk werkt https://youtu.be/XZGYMgt760M  

Ilona van Velzen deed onderzoek naar Autismevriendelijk begeleid wonen in de praktijk. Haar conclusie: de meeste mensen met autisme vinden het niet fijn. Het zou schelen als er meer aandacht komt voor de individuele prikkelverwerking tijdens de intake procedure. Immers bij wonen in een begeleide setting zijn er vele prikkels en mensen met autisme zijn hier nu eenmaal erg gevoelig voor. Goede signaleringsplannen kunnen helpen overprikkeling te managen.

Floris van Halsteren nam ons mee in zijn visuele wereld en de door hem ontwikkelde Beeldtaal als interventie bij mensen met autisme “Laten we het eens bekijken” Binnenkort volgt er een expositie met een aantal workshops in Breukelen. Dank je Floris dat je de afstudeeropdracht met de ontzettend indrukwekkende foto’s ook aan ons trainers hebt opgedragen en genoemd hebt in de brochure.

Al met al weer mooie aanvullingen. We zijn als trainers bijzonder trots dat we kunnen bijdragen de wereld meer Autismevriendelijk! te maken. We kijken uit naar onze volgende groepen. Welkom!

Terug naar het overzicht