kinder- en jeugdpsychiaterWouter Staal:Het is ieders morele plicht om ervoor te zorgen dat ook mensen met autisme mee kunnen doen in de maatschappij

Geplaatst op door in de categorie Algemeen

Mooi  interview met Wouter Staal. Autisme toch niet zo erfelijk als gedacht werd. Omgevingsfactoren spelen ook een rol.

Autisme kan óók een kwetsbaarheid zijn die pas tot uiting komt als iemand wordt overvraagd door een ziekmakende omgeving. Dat zei kinder- en jeugdpsychiater Wouter Staal op 4 mei tijdens zijn oratie aan de Universiteit Leiden. 

 

Anno 2018 zijn de volgende eigenschappen vrijwel onmisbaar om te slagen in de maatschappij: het vermogen om goed te communiceren en om samen te kunnen werken. Kijk je naar mensen met autisme, dan zie je dat hun kenmerken bijna een spiegelbeeld zijn van de succeseigenschappen van nu, aldus kinder- en jeugdpsychiater Wouter Staal tijdens zijn oratie op 4 mei aan de Universiteit Leiden. ‘Mensen met autisme hebben immers juist tekortkomingen op sociaal en communicatief gebied.

 

Staal is in Leiden bijzonder hoogleraar Autisme-spectrumstoornissen. Daarnaast is hij onder andere hoogleraar klinische kinderpsychiatrie in het Nijmeegse Radboudumc en bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA).

 

 

 

Lees het hele artikel op de site van de NVA https://www.autisme.nl/autisme-nieuws/mei-2018/wouter-staal-‘autisme-kan-in-moderne-samenleving-ook-een-kwetsbaarheid-zijn.aspx

 

 

Terug naar het overzicht