Autisme beleven in Twente

Geplaatst op door in de categorie Algemeen

Autisme Beleven in Twente

Autisme en Gehechtheid (Hechting)

 

Zaterdag 16 september 2017
De Vrijhof, Universiteit Twente, Enschede

Mensen met autisme willen hetzelfde als iedereen: een volwaardige plek in de maatschappij en begrepen worden zoals ze zijn.

Wanneer?
Zaterdag 16 september 2017 van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Waar?
De Vrijhof van de Universiteit Twente, Drienerlolaan 5, gebouw 47 te Enschede.

Voor wie?
Voor iedereen die in zijn omgeving te maken heeft met mensen met autisme en ervoor openstaat om daarin te leren.

Door wie?
Dit jaar organiseren we het congres in samenwerking met Ebla. Het team van Ebla verzorgt de plenaire bijeenkomst en workshops op het gebied van gehechtheidsontwikkeling en autisme.

Kosten
De kosten bedragen €55,- per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie/ thee en lunch.

Aanmelding
Meld u aan door een e-mail te sturen naar: j.h.m.davina@utwente.nl. U kunt deelnemen aan twee workshops. Geef in uw e-mail uw keuzes en reservekeuzes op. Wees er op tijd bij, want vol=vol! Na aanmelding ontvangt u per e-mail een bevestiging van deelname. Daarbij ontvangt u een bijlage met een factuur. Als deze is voldaan, krijgt u uw toegangsbewijs toegestuurd via e-mail.”

Inlichtingen
Voor inlichtingen kunt u bellen naar 06-51346633 of mailen naar: j.h.m.davina@utwente.nl.

“De basis voor een evenwichtige gehechtheidsrelatie, emotionele en sociale zelfredzaamheid, zelfregulatie en wederzijdsheid wordt gelegd in de gehechtheidsontwikkeling.”

De ontwikkeling van iemand met autisme kan per ontwikkelingsgebied enorm verschillen; een kind of volwassene met autisme kan zich per ontwikkelingsgebied in een andere ontwikkelingsstap bevinden. Ebla gaat ervan uit dat iemand met autisme dezelfde opeenvolgende ontwikkelingsstappen van de gehechtheid doorloopt als gemiddeld, maar dat dit proces met een achterstand begint en (veel) langzamer verloopt dan gemiddeld.

Over het algemeen wordt verwacht dat men zich gedraagt op een manier die “hoort” bij zijn leeftijd. Echter, iemand met een achterstand in de gehechtheidsontwikkeling zal gedragingen laten zien die meer vergelijkbaar zijn met de gedragingen van (kleine) kinderen. De kans is groot dat deze gedragingen niet worden begrepen, vooral bij iemand met een hogere leeftijd en een goede cognitie. Toch horen deze gedragingen bij de ontwikkelingsstap waarin diegene zich bevindt. En ontwikkeling is altijd mogelijk, zolang met de opvoeding en begeleiding gericht wordt aangesloten bij de verschillende ontwikkelingsstappen waarin iemand zich bevindt.

Ebla heeft een methode ontwikkeld waarmee eerst kan worden onderzocht in welke verschillende ontwikkelingsstappen iemand zit binnen de gehechtheidsontwikkeling. Vervolgens kan zeer gericht advies worden gegeven over hoe men op deze ontwikkelingsstappen kan aansluiten, zodanig dat er verdere ontwikkeling kan plaatsvinden.

De gehechtheidsontwikkeling eindigt volgens Ebla niet in de kindertijd, maar loopt door in de volwassenheid. De Ebla-methode kan worden toegepast bij kinderen, jongeren en volwassenen.

Kijk voor meer informatie op www.ebla.nl

We starten het congres met een plenaire bijeenkomst met de ontwikkelaars van Ebla: Yvonne Loekemeijer en Marianne Verreijt. Samen met hun team van ervaringsdeskundigen en Ebla- Onderzoekers geven zij uitleg over de visie en werkwijze van Ebla. Ze gaan in op de ontwikkeling van kinderen, jongeren en volwassenen met autisme in vergelijking tot een gemiddelde ontwikkeling. Dit doen ze voor elk van de drie gebieden binnen de gehechtheidsontwikkeling: de ontwikkeling van gehechtheidsrelaties met naasten, de emotionele ontwikkeling en de sociale ontwikkeling.

Na de lunchpauze kunt u deelnemen aan twee workshops (zie volgende pagina). Geef bij uw aanmelding uw keuzes en reservekeuzes op. Wees er op tijd bij, want vol=vol!

Uitnodiging Congres “Autisme Beleven”, Universiteit Twente, 16 september 2017 Pagina 2 van 3

Workshops

1) Ebla: Yvonne Loekemeijer en Karin van de Rakt

Yvonne (ontwikkelaar, onderzoeker en begeleider bij Ebla) en Karin (ervaringsdeskundige) gaan samen in op de ontwikkeling van veilige gehechtheidsrelaties bij kinderen, jongeren en volwassenen met autisme. Aan bod komen onder meer: “Hechten aan de eerste gehechtheidspersoon en andere naasten” en “Autisme en rouw”.

2) Ebla: Arthur en Jacqueline

Arthur en zijn moeder Jacqueline vertellen hoe zij het Ebla-gehechtheidsonderzoek hebben ervaren. Hierbij belichten zij hoe na jaren van onbegrip en overvraging door de omgeving en de hulpverlening, bij Ebla Arthurs ontwikkeling in kaart werd gebracht. Daarmee werd duidelijk in welke fase van de gehechtheidsontwikkeling hij zich bevond en met welke begeleiding hij weer stappen vooruit kon gaan zetten. En die stappen zijn werkelijk spectaculair te noemen!

3) Ebla: Beatrijs

Vrijwel iedereen heeft wel een gehechtheidsrelatie met een of meerdere mensen. Maar om deze regel te bevestigen, zijn uitzonderingen nodig. Beatrijs is zo’n uitzondering. En dat maakt het leven van deze autistische optimist niet makkelijker. Om haar heen ziet ze soms met afgunst hoe mensen gehecht aan elkaar raken. Iets dat ze zelf ook maar al te graag zou willen. Als een mossel aan een basaltblok. Of als een pleister op een schaafwond. Het maakt haar niet uit. Maar, ondanks verwoede pogingen en een hoop geklooi op datingsites, wil het hechten nog niet helemaal lukken. En daarmee heeft ze genoeg tijd over om een geheel eigen visie te ontwikkelen op gehechtheid en vooral gehechtheidspersonen. Nou ja, personen…

4) Ebla: Nanja Egberts

Nanja is opgeleid door Ebla en mag zich inmiddels gelicenseerd Ebla-Onderzoeker noemen. Zij zal samen met een ervaringsdeskundige een interactieve workshop verzorgen. Hierin zullen zij het onderwerp “eenkennigheid” belichten als belangrijk onderdeel in de ontwikkeling van de gehechtheid, in relatie tot “Ik – Grensbewustzijn”. Dit doen zij aan de hand van de theorie en enkele praktijkvoorbeelden, terwijl er ruimte is voor interactie, waarin vragen gesteld en ervaringen gedeeld kunnen worden.

5) Ervaringsdeskundigen: Moeder Femke en zoon Max
Moeder Femke en zoon Max, ervaringsdeskundigen, verzorgen een interactieve workshop over autisme

en depressie.

6) Stichting 4autism, ervaringsdeskundige: Marianne van der Arend

Het kleine kind. Iedere ontwikkeling is een prachtige ontwikkeling. Wat te doen als iemand op 30-plus- jarige leeftijd door een “Oei ik groei”-ervaring heen gaat en de behoefte ervaart om ontwikkelingsstappen te zetten? Terwijl deze stappen op normaal gesproken horen bij een tweejarige… Hoe te leren? Marianne neemt u mee in haar wereld die Autisme heet.

 

Terug naar het overzicht