Erit over onze training / Plan B

Geplaatst op door in de categorie Gasten

Zowel op mijn werk als in mijn privéleven ontmoette ik steeds meer mensen met autisme.

Ik zag van dichtbij vooral hoe breed het Autismespectrum eigenlijk is. Van hoog intelligent, tot geestelijk zeer beperkt. Het riep bij mij de vraag op hoe je als familie, vriend of begeleider op een goede manier met autisme om kunt gaan.

Duidelijkheid en structuur dat las ik overal, maar hoe doe je dat op de juiste manier?

Hoe doe je dat zonder dat iemand met een hoge intelligentie zich niet weggezet voelt als een klein kind, of hoe doe je dat bij iemand met een geestelijke beperking, zonder dat je hem of haar overvraagt.

Op zoek naar antwoorden kwam ik regelmatig de naam Marjon Kuipers, Autisme Academie en Plan B tegen.
Door drukke werkzaamheden kwam ik er niet aan toe er iets mee te doen.

Twee jaar geleden werd mij gevraagd een meisje te begeleiden met PDDNOS en in deze twee jaar werd mij nog meer duidelijk hoe moeilijk het leven kan zijn als je autisme hebt.
Doordat zij na de middelbare school, ondanks haar hoge intelligentie geen vervolgopleiding kon vinden, ben ik weer op zoek gegaan.

Opnieuw kwam ik weer uit bij de autisme academie. Wat mij nu vooral aansprak, was dat er les gegeven werd door mensen met- en zonder autisme. Wie kan beter uitleggen en vertellen wat er nodig is dan de mensen die er mee leven dacht ik.

Het bracht mij op het idee om samen met mijn pupil de opleiding te gaan volgen met als doel meer inzicht in onszelf en de anderen te kunnen krijgen in de context met autisme.
We schreven ons in en het bleek een fantastische beslissing. Onze studiegroep bestond uit ouders, begeleiders en mensen die zelf een vorm van autisme hebben.

De vele boeiende gesprekken en oefeningen  met de groep, naar aanleiding van het boek ‘Plan B’, gaven veel inzicht en steun.
Het was een bijzondere opleiding en een fijne groep. Wat me vooral bij zal blijven zijn de openhartige gesprekken van mensen die zich kwetsbaar op durfden te stellen en de integriteit waarmee daarmee om werd gegaan.

Als er op alle vlakken van verschil op deze manier in anderen verdiept zou worden, dan zouden we in een betere wereld leven.

Erit de Roeper.

 

 

 

 

 

Terug naar het overzicht