Rupert Isaacson, auteur van The Horse Hoy komt naar Nederland

Geplaatst op door in de categorie Nieuws

B O E K B E R I C H T
Auteursbezoek 3 t/m 11 september: Rupert Isaacson

Bestsellerauteur Rupert Isaacson is oorspronkelijk Brits, maar woont met zijn gezin in Texas. Hij is professioneel paardentrainer en oprichter van The Horse Boy Foundationen heeft een ranch waar autistische kinderen therapie krijgen met behulp van paarden. Over zijn reizen die hij maakte met zijn autistische zoon Rowan schreef Rupert Isaacson twee boeken: De paardenjongen en De lange weg naar huis.

Hij bezoekt Nederland regelmatig om trainingen te geven aan ervaren begeleiders en coaches. Ook geeft hij workshops aan ouders en leerkrachten. Voor zijn onderzoek werkt hij samen met diverse universiteiten in California. Er wordt ook een onderzoek gestart in samenwerking met de Open Universiteit in Heerlen.

Rupert Isaacson en zijn zoon Rowan
Als Rowan tweeënhalf jaar is, wordt de diagnose gesteld dat hij autistisch is. De wereld van zijn vader Rupert Isaacson en zijn moeder Kristin Neff stort in. Rowan lijdt aan spastische aanvallen en is onhandelbaar. Binnen korte tijd verliezen de ouders al het contact met hem. Op een dag kruipt Rowan tijdens een wandeling door een afrastering. Opgetogen lachend laat hij zich op zijn rug op de grond vallen, pal voor een grote merrie. Rupert weet als paardentrainer dat de situatie levensgevaarlijk is: één verkeerde beweging kan de merrie doen schrikken en Rowan wordt vertrapt. Maar de merrie lijkt zich te ontfermen over Rowan en er ontstaat een bijzondere band.
Het gezin onderneemt een reis door Mongolië, de enig overgebleven plek ter wereld waar nomadenstammen volgens oude rituelen samenleven met paarden. Het wordt een reis die het uiterste vergt van het gezin en hun relatie met elkaar danig op de proef stelt, maar die hun levens ook voorgoed zal veranderen.

Na zijn verblijf bij de sjamanen in Mongolië komt de vijfjarige autistische Rowan als herboren thuis in Texas. Zijn incontinentie, driftbuien en sociale problemen zijn grotendeels verdwenen. Maar een jaar na thuiskomst begint Rowans situatie weer te verslechteren, en vader Rupert besluit opnieuw op reis te gaan. Samen verblijven ze bij de bosjesmannen in Namibië en reizen daarna van het Australische regenwoud naar de Navajo-indianen in het zuidwesten van Amerika.

Over deze reizen schreef Rupert Isaacson twee boeken: De paardenjongen en De lange weg naar huis.

Bezoekschema september 2016
Kijk hier voor alle informatie en hoe je te registreren op de website van The Horse Boy World of like de special Facebookpagina.

  • Op3 en 4 september is er een Horse Boy Method workshop weekend in Arnhem.
  • Op dinsdag 6 september kan iedereen kennismaken met Movement Method (brain building en kinetic learning).Rupert en team geven dan een workshop in Andijk Noord Holland voor geïnteresseerde ouders, leerkrachten, begeleiders, coaches, ect. Movement Method is een methodiek geheel zonder paarden en kan daarom overal worden ingezet, thuis, op school, in de opvang, in het park, bos, enz. Deze demo is ook te zien in Amstelveen later diezelfde dag.
  • Op woensdag 7 september zal er eenHorse Boy Method introductie workshop gegeven worden in Berlicum.
  • Op het paardencoachcongres op 8 september 2016 geeft Rupert en team een demonstratie en workshops geven. Kijk voor het programma en om je aan te melden op https://paardencoachcongres2016.nl/
  • Van 9 t/m 11 septembergeeft Rupert en zijn team elke dag een demonstratie op het Horse Event in Ermelo.

 De pers over De paardenjongen en De lange weg naar huis
‘Soms hoor je een verhaal dat nog dagen in je hoofd spookt. Soms zie je een verhaal dat nog weken op je netvlies gebrand staat. Het verhaal van De paardenjongen lijkt beide te zijn.’ – De Pers

‘Rupert Isaacson heeft een prachtig verhaal te vertellen.’ – Veronica Magazine

‘Het verhaal is geen universeel verhaal, maar het illustreert wel de zoektocht naar oplossingen die veel ouders met hun autistische kind afleggen.’ –  Educare

‘Het verhaal heeft alles in zich om (te) zweverig te worden, maar wordt dat gelukkig zelden. Wellicht doordat Isaacson openhartig vertelt over zijn eigen scepsis, angsten en onzekerheden.Daarbij wisselt hij de persoonlijke en informatieve verslagen over leven met autisme en het sjamanisme opvallend vlot af met dito verhalen over zijn werk en avontuurlijke reizen.’ – Medisch Contact

Wat is The Horse Boy Method & Horse Boy Learning?
Beide methodieken zijn in eerste instantie ontstaan door uit te proberen wat werkt met kinderen met autisme, eerst met zijn eigen zoon Rowan en later ook met vele andere kinderen. Inmiddels zijn beide methodieken door de wetenschap onderlegd.

 The Horse Boy Method (met paarden)
The Horse Boy Method is ontstaan doordat Rupert ontdekte dat Rowan alleen rustig en vrolijk werd als ze samen paardreden. Ook ontdekte Rupert dat Rowan dingen ging ontwikkelen, waarvan de therapeuten hadden gezegd dat hij dat nooit zou kunnen, zoals praten, leren lezen en tellen.

De methode bestaat uit vier onderdelen:

–          Sensory Work: De kinderen zitten of liggen op de paarden. Door het directe contact met het paardenlijf maken ze het hormoon oxytocine aan en komen ze tot rust. De prikkelgevoeligheid wordt verlaagd.

–          Back Riding: Het kind zit voorop in het zadel bij een volwassene. Door de beweging van het paard maken ze het hormoon oxytocine aan en dit verlaagt hun stress. Hierdoor staan ze weer open nieuwe dingen te kunnen leren.
Vanuit het zadel leren we de kinderen spelletjes met regels, perspectief nemen, zich verplaatsen in een ander en kunnen we ze allerlei kennis en vaardigheden leren die ze thuis en op school nodig hebben.

–          Long Lining: Als kinderen te groot worden om samen in het zadel te zitten, gaan we achter het paard lopen met lange teugels, met het kind alleen in het zadel. Zie verder Back Riding.

–          Tricks: Trucjes doen met paarden lokt interactie en communicatie uit. Wanneer kinderen merken dat ze met één gebaar of één woord een grote reactie kunnen uitlokken, motiveert dit om meer te gaan communiceren

>> Lees hier meer (Engelstalig).

 The Horse Boy Learning (zonder paarden)
Horse Boy Learning is ontwikkeld toen Rowan zijn interesse in paarden verloor. Rupert moest een andere manier vinden om hem te prikkelen. Deze methode is geheel zonder paarden uit te voeren en toepasbaar op allerlei plekken: thuis, op school, in de opvang, in het bos, of waar dan ook.

De basis in deze methode is leren in en door beweging, kinesthetisch leren, aanpakken van overprikkeling en opbouwen van het brein.

>> Lees hier meer (Engelstalig).

 Voor meer informatie, het aanvragen van een recensie-exemplaar en/of een interview kunt u contact opnemen met ondergetekende.

Met vriendelijke groet,

Nanda Brouwer

Coördinator publiciteit

Vertaalde literatuur & Uitgeverij Cargo

 

Uitgeverij De Bezige Bij

Van Miereveldstraat 1

1071 DW Amsterdam

T 020-3059835 / M 06-21144930

n.brouwer@debezigebij.nl

Terug naar het overzicht