Congres Autisme Beleven in Twente op 24 september 2016

Geplaatst op door in de categorie Algemeen

Congres
Autisme Beleven in Twente

Ontmoet de mens achter het label ASS (Autisme Spectrum Stoornis). Zaterdag 24 september 2016 – De Vrijhof, Universiteit Twente te Enschede.

Waarom: mensen met autisme willen hetzelfde als u en ik: begrepen worden zoals ze zijn en een volwaardige plek in de maatschappij.
Wanneer: zaterdag 24-09-2016 van 9.30 uur tot 16.30 uur.
Waar: De Vrijhof van de Universiteit Twente, Drienerlolaan 5, gebouw 47 te Enschede.
Voor wie: voor iedereen die in zijn omgeving te maken heeft met mensen met autisme en open staat om daarin te leren.

De dag begint plenair met de lezing Autisme vanuit ontwikkelingsperspectief door Martine Delfos, biopsycholoog, werkzaam als wetenschappelijk onderzoeker, therapeut, docent en schrijfster. Bij autisme vanuit een ontwikkelingsperspectief wordt autisme niet als defect gezien maar als een vertraagde en versnelde ontwikkeling: een breed spectrum aan mentale leeftijden dat tegelijk in 1 persoon aanwezig is (www.mdelfos.nl).

Na de lunchpauze kunt u 1 van de onderstaande workshops volgen:

  1. 1)  Gijs Horvers: Gijs is Autisme ambassadeur. Zijn missie is te streven naar een maatschappij waar autisme volledig geaccepteerd wordt.
  2. 2)  Moeder Femke en zoon Max: ervaringsdeskundigen. Interactieve workshop over autisme en depressie.
  3. 3)  Marianne van der Arend: Stichting 4 Autism, ervaringsdeskundige. Leven met autisme. Vanuit het perspectief van de mens met autisme, neemt Marianne u mee in haar wereld die autisme heet.

4) Het Landelijk Realisten Promoteam: Autisme en Participatie. Tijdens deze workshop krijgt u de mogelijkheid om met 2 realisten in gesprek te gaan.

5) Stichting Saac: Service Animals for Autisc Children. Door het aanbieden van speciaal getrainde autisme begeleidingshonden kan de mobiliteit, zelfstandigheid en zelfredzaamheid van kinderen en volwassenen met de diagnose ASS vergroten.

6) Meet and Greet autisme. Bij deze workshop kunt u met verschillende ervaringsdeskundigen in gesprek gaan.

De dag wordt plenair afgesloten met de lezing Cognitieve functies als koninklijke weg van ontwikkeling en leren door Emiel van Doorn. Aansluiten bij cognitieve functies doet intelligentie groeien. Cognitieve functies vormen de koninklijke weg voor allerlei leer- en ontwikkelprocessen. Ze bepalen ons denken, kleuren onze sociale processen, hebben invloed op emotionele en affectieve processen, beïnvloeden de wijze waarop we communiceren. Door praktijkervaring te combineren met theoretische achtergronden/inzichten ontwikkelde Emiel de omgekeerde piramide met 22 cognitieve functies/denkmiddelen. Deze omgekeerde piramide biedt een praktisch handvat om te achterhalen welke cognitieve functies sterk ontwikkeld zijn en welke onvoldoende. In zijn lezing licht Emiel zijn omgekeerde piramide toe (www.stibco.nl).

De kosten bedragen €55,- per persoon. Dit bedrag is inclusief koffie/ thee en lunch. U kunt zich aanmelden via j.h.m.davina@utwente.nl. Voor inlichtingen 06 – 51 34 66 33.

U kunt deelnemen aan één workshop. Geeft u bij uw aanmelding uw keuze en reservekeuze op. Wees er op tijd bij want VOL=VOL. Na inschrijving ontvangt u een mail met bevestiging van de deelname. Daarbij ontvangt u ook een bijlage met factuur. Als deze is voldaan, krijgt u uw toegangsbewijs toegestuurd via de mail.

Congres
Autisme Beleven in Twente

Zaterdag 24 september 2016 – De Vrijhof, Universiteit Twente te Enschede. Workshops

  1. 1)  Gijs Horvers: Gijs is Autisme ambassadeur. Zijn missie is te streven naar een maatschappij waar autisme volledig geaccepteerd wordt. Hij vindt het daarom belangrijk dat de maatschappij een juist beeld krijgt van de diversiteit van autisme (www.gijshorvers.nl).
  2. 2)  Moeder Femke en zoon Max: ervaringsdeskundigen. Een interactieve workshop over autisme en depressie. Femke en Max gaan proberen u te laten ervaren hoe een depressie voelt. Ook laten ze u ervaren wat niet helpt en uiteraard ook wat wel zou kunnen helpen. Eventuele vragen aan Femke en Max kunt u bij aanmelding doorgeven, zodat zij deze kunnen voorbereiden en tijdens de workshop kunnen beantwoorden. Natuurlijk kunt u ook tijdens de workshop u vragen stellen.
  3. 3)  Marianne van der Arend: Stichting 4 Autism, ervaringsdeskundige. Leven met autisme. Vanuit het perspectief van de mens met autisme, neemt Marianne u mee in haar wereld die autisme heet (www.4autism.nl).
  4. 4)  Het Landelijk Realisten Promoteam: Autisme en Participatie.Tijdens deze workshop krijgt de mogelijkheid om met twee realisten in gesprek te gaan. Tevens een eigen pitch waarin de Realist zijn/haar persoonlijk verhaal vertelt, informatie over de wet Wajong en de Participatiewet, voorlichting over (financiële) ondersteunende regelingen en stappen die u kunt volgen wanneer u een Realist in dienst wil nemen (www.cnvjongeren.nl).
  5. 5)  Stichting Saac: Service Animals for Autisc Children. Door het aanbieden van speciaal getrainde autisme begeleidingshonden kan de mobiliteit, zelfstandigheid en zelfredzaamheid van kinderen en volwassenen met de diagnose ASS vergroten. De stichting wil de ernst en impact van deze functiebeperking onder de aandacht brengen bij het grote publiek, de politiek en verschillende instanties. Stichting Saac werkt nauw samen met Handvatten voor Autisme (HvA). Het inzetten van dieren heeft een bijzondere uitwerking in de begeleiding. Een goed opgeleide hulphond kan een waardevol maatje worden. Tijdens de workshop krijgt u uitleg over een autismebegeleidingshond, voor wie is een autismebegeleidingshond, waar kan een autismebegeleidingshond voor worden ingezet, hoe wordt een autismebegeleidingshond opgeleid? Er zal ook een autismebegeleidingshond aanwezig zijn, dat is Moene een autismebegeleidingshond in opleiding. U kunt zelf ervaren hoe het is om te lopen met een autismebegeleidingshond doormiddel van een koppelingsriem. Uiteraard is het ook heel belangrijk om te weten hoe je een hond moet benaderen. Dit zal visueel ondersteund worden met een filmpje. Wij hopen dat u na het volgen van deze workshop voldoende geïnformeerd bent over de meerwaarde van een autismebegeleidingshond (Bianca Wansleeben van www.stichtingsaac.nl en Mariolen Ockers van www.handvattenvoorautisme.nl).
  6. 6)  Meet and Greet autisme. Bij deze workshop kunt u met verschillende ervaringsdeskundigen in gesprek gaan over onder andere autisme binnen het gezin, werk, vrije tijd/sport, wonen en hulpverlening. De ervaringsdeskundigen hebben zelf autisme, zijn ouder, echtgenoot, begeleider, broer/zus en oma, van iemand met autisme.

Terug naar het overzicht