Ter overpeinzing | De ethiek van autisme

Geplaatst op door in de categorie Algemeen

Een belangrijke vraag die in deze meta-reflecties en filosofische analyses over autisme vaak gesteld wordt, is die van de waarde van de diagnose. Er wordt vaak door autisten (of de ouders, in het geval van jonge  kinderen) gezegd dat een diagnose als een opluchting ervaren wordt, omdat het helderheid zou verschaffen over wat er aan de hand is.  En indien de diagnose voldoende gedetailleerd is, en vooral indien ze ingaat op de specifieke problemen waarmee een autist geconfronteerd wordt, kan het wellicht ook handvaten bieden voor therapeutische interventies – ofwel bij de autist zelf, ofwel bij de mensen uit zijn directe omgeving die via psycho-educatie beter leren samenleven met autisten, ofwel door de omgeving aan te passen. Maar als een autisme diagnose enkel een labeltje verschaft, en weinig gedetailleerd inzicht in wat er precies aan de hand is, dan kan het moeilijk die functie vervullen. En natuurlijk is het nog steeds zo dat in Nederland en Vlaanderen een officiële diagnose een voorwaarde is voor hulp. Ook dat is een mes dat langs twee kanten snijdt, want mensen die (om welke reden dan ook) geen diagnose willen, blijven zo verstoken van hulp, terwijl ze die misschien wel willen voor heel concrete problemen die ze ervaren.

 

 

 

 

 

Lees het hele artikel op https://bijnaderinzien.org/2016/06/01/de-ethiek-van-autisme/

Tags

Terug naar het overzicht