Communicatie | Marjon Kuipers

Geplaatst op door in de categorie Marjon Kuipers

Iedere communicatie is een selectie van informatie. De informatie komt bij ons binnen via onze zintuigen, horen, zien, voelen, ruiken en proeven. Iedere seconde komt er een ontzettende hoeveelheid informatie op ons af.

Omdat ons brein al deze informatie niet kan verwerken wordt de informatie gefilterd. Deze filtering bepaalt onze realiteit.

Dit zijn zeer complexe processen waarbij input in het “soort filter” effect heeft op de output.

filter

 

Twee mensen die naar hetzelfde object kijken, hetzelfde verhaal horen of het zelfde materiaal voelen zullen vanwege hun eigen filters een totaal andere ervaring hebben.

De eigen waarneming is de eigen perceptie op de wereld en niet de ervaring zelf.
De complexiteit van filtering maakt dat ons brein altijd z’n best zal doen de eigen werkelijkheid te ordenen, hierover een bewust en onbewust standpunt in te nemen en hier op strategieën te ontwikkelen. Op basis van de gefilterde waarneming en het kiezen van de eigen werkelijkheid kiezen mensen hun eigen waarheid.

Het is nu juist onze eigen waarheid en werkelijkheid die ons in de weg kan zitten.

Soms hebben we angsten die zo reëel lijken dat ze ons belemmeren in ons functioneren.
Soms ervaren we andere emoties die ons zo in de weg zitten dat het ons functioneren belemmert. Misschien is er in het verleden daadwerkelijk een heftige gebeurtenis geweest en hebben we onbewust al een strategie bedacht die nu en in de toekomst ons zal behoeden voor weer een dergelijke ervaring.

Wat was is niet nu en is ook niet morgen
Marjon Kuipers

Je kunt je afvragen op welke actie de reactie het antwoord is en wat de boodschap van het gedrag kan zijn.
Als jouw gedrag je belemmert om in het heden voluit te kunnen leven dan ben juist jij degene die hier iets aan kan veranderen. En sans rancune ten opzichte van jezelf, immers er is geen schuldige, dus ook jij niet, aan te wijzen voor het gedrag dat is ontstaan. Het oude patroon is je nu nog de baas.

Terug naar het overzicht