Alle kale mannen zijn impotent

Geplaatst op door in de categorie Nieuws

Tijdens de Tiburgse kermis ben ik uitgenodigd mee te lopen met een journalist om hem te laten zien en horen wat de vele prikkels op de kermis voor mij betekenen.

De kalende journalist gebruikt het woord stoornis in relatie tot autisme. Zolang zelfs de wetenschap niet exact weet wat autisme precies is vind ik het niet prettig om mijn autisme met het woord stoornis te verbinden.

Waar blijft immers je mogelijkheid tot groei en ontwikkeling als je uit gaat van stoornis? Ook de hedendaagse literatuur en studieboeken rond autisme bieden niet veel toekomstperspectief meer als je eenmaal de diagnose hebt gekregen. In boeken en op internet staan generalisaties over autisme als stoornis waarbij het lijkt alsof alle mensen met autisme hieraan voldoen.

Het ergste vind ik misschien wel dat mensen die dat lezen ook daadwerkelijk denken dat alle mensen met autisme op die manier (dis)functioneren en menen overeenkomstig te moeten handelen.

Binnen onze praktijk Auticomm. leren wij steeds een steeds groter aantal succesvolle mensen uit overheidsorganen, bedrijfsleven en wetenschap kennen die een vorm van autisme hebben, over het algemeen prima functioneren en op deelgebieden hun uitdaging ervaren. Zij willen beslist niet bekend hebben dat zij een vorm van autisme hebben. Dit zou naar hun verwachting, juist vanwege de vooroordelen en generalisaties die heersen rond autisme, hun carrière mogelijk schaden en enkelen zijn vrezen zelfs niet meer serieus genomen te worden.

Ik zeg tegen de journalist: “alle kale mannen zijn impotent” Hij kijkt me aan en vraagt waarom ik die opmerking maak. Ik zeg het nog maar een keer: “alle kale mannen zijn impotent”.
Hij raakt volgens mijn idee een al beetje geïrriteerd dus ik zeg tijdens onze ronde over de kermis nog een keer of 6: “alle kale mannen zijn impotent” .

Aan het einde van onze rondgang vraag ik hem wat hij vindt van mijn opmerking: “alle kale mannen zijn impotent”. “ niet leuk “ is zijn antwoord. Ik zeg dat ik me dat kan voorstellen en vraag: “wat denk je vanavond als je bij je vrouw in bed stapt?” “Alle kale mannen zijn impotent natuurlijk” zegt hij. “En?” vraag ik “denk je dat dit jouw liefdesleven ten goede komt?” “Nee, natuurlijk niet antwoordt hij”.

“Ok” zeg ik “ dit is precies wat het woordje stoornis met iemand met autisme kan doen” “Het komt je totale leven niet ten goede”.

Gijs Horvers

Terug naar het overzicht