Herkenning & erkenning = basis van elke hulpverlening! | Door Erika Holthuizen

Geplaatst op door in de categorie Algemeen, Erika Holthuizen

Er zijn een aantal aspecten dat ieder mens nodig heeft: erkenning en herkenning zijn er twee van.

Of het nu gaat om “jezelf te erkennen” of een ander persoon, erkenning stimuleert het ontstaan van positieve emoties en dat stimuleert vervolgens: positieve ontwikkeling.

Wat wel eens vergeten wordt:

Als je iemand wilt helpen, moet je diegene eerst laten weten dat je:

  • hoort wat ze zeggen
  • begrijpt wat ze zeggen

… want zonder dit primaire stukje, is de kans op een succesvolle hulpverlening/begeleiding of interventie minimaal. En vanaf hier ga je verder…

In de volgende paar weken wil ik de uitkomsten van de onderzoeken van IAN ( ) laten zien om herkenning te stimuleren. Er zijn veel onderzoeken naar de ervaring van ouders met kinderen met autisme, en dit is er maar een hiervan.

Ik gebruik dit onderzoek niet als “een feit”, maar als illustratie en indicatie! Niet meer of minder.

Ouders van kinderen met autisme

De komende weken zal ik kort ingaan op de ervaring van ouders van een kind met autisme in de volgende domeinen:

Veranderingen in:

  • het sociale leven;
  • de familie dynamiek;
  • het huwelijk van/de relatie tussen de ouders;
  • de persoonlijke groei van ouders.

Veranderingen in het sociale leven

Mensen die veel vrienden hadden voor de geboorte van hun kind (met autisme) hebben veel in moeten leveren op dit gebied.

“Het was een shock voor mij toen ik door mijn beste vrienden verzocht werd om niet meer op bezoek te komen, omdat ze mijn zoon niet in de omgeving van hun kinderen wilde hebben.“

“Ik probeerde niet bitter te worden door mijn “vroegere vrienden”, en er weer boven op te komen door het maken van nieuwe vrienden. Maar ik ontken niet dat ik erg gekwetst en ontmoedigd werd.”

Bron: Ian Community research

Bijna 60% van de ouders met kinderen met autisme ervoeren dat de komst van hun kind (met autisme) een negatieve impact had op hun sociale leven.

Bij een andere onderzoek (tussen de kerkgangers/gelovigen) kwam naar voren dat ouders van kinderen met autisme in de leeftijd van 3-5 jaar 70% minder vaak naar een kerk gingen vergeleken met andere kinderen.

Eenzaamheid als je een kind met autisme hebt?

Voor meeste ouders met kinderen met autisme is het helaas een bekend fenomeen: gevoel van isolatie en eenzaamheid. Eén van de redenen is dat veel ouders met vaak pijnlijke ervaringen geconfronteerd worden zoals de oordelende reacties van anderen. Als resultaat beginnen de ouders liever sociale situaties te vermijden.

Vraag aan lezers die kinderen met autisme hebben: hoe is jouw sociale leven veranderd met de komst van je kind?

 

Hartelijke groet,

Erika Holthuizen | Psycholoog

Terug naar het overzicht