Ik ben Zichtbaar | Door Remco

Geplaatst op door in de categorie Gasten

Ik ben zichtbaar

Ik had allemaal goede en mooie ideeën en plannen wat ik wilde opschrijven, nieuwe methodiek met muziek, autisme en games.

Echter door een aantal gebeurtenissen in zowel privé- en werksfeer, hou ik het klein en over mezelf. De reden hiervoor is heel eenvoudig, namelijk;

Plan B heeft mijzelf zichtbaar gemaakt voor mijzelf en mijn omgeving, ik begrijp mezelf beter, kan dit veel beter uitdrukken naar klanten (mensen met autisme), familie en vrienden.

Ik geef mijn grenzen steeds beter aan en d.m.v. de logische niveaus ben ik mijn eigen gedrag gaan veranderen. Dit heb ik ook gelijk met een 2 tal klanten gedaan zodat ik heel kwetsbaar en eerlijk moest zijn. Resultaat is dat zowel ik anders ben gaan kijken en mijn klant weet wat zijn missie voor de aankomende tijd is en welk doek hij voor ogen heeft en wat hem gelukkig zou kunnen maken.

Maar terug naar mijzelf, ik ben zichtbaar. Mijn hele waarneming is daardoor ook erg veranderd. Ik zie mee, ik voel meer, ik hoor meer etc, en het belangrijkste aspect is dat ik ook durf uit te spreken wat ik zie, hoor, voel etc. Hierdoor ben ik ook erg bewust geworden van mijn filtering. Dit geeft een enorme speelruimte waarin ik anderen kan ondersteunen maar er ook gewoon kan zijn en delen wat ik waarneem.

Een voorbeeld hiervan is zeer recent; Ik lig op de 1e hulp en kom langzaam bij. Staan allerlei mensen aan me te plukken en ik raak compleet in paniek. Niemand ziet het, dus eigen verantwoordelijkheid nemen. Stop roep ik, waar ben ik, wat doen jullie? Een verpleger begint meteen te praten tegen me, gaat ondertussen door met z’n werk en mijn paniek is weg.

Verandering heeft ook enorm plaatsgevonden in mijn denken, voelen en doen. Ik ben nog steeds lekker impulsief en vind het heerlijk om doelloos voor me uit te staren en vanuit passie in eens te gaan doen. Ik merk aan mezelf en ik krijg van anderen terug dat ik het nu ook bewust in kan zetten. Ik kan dichtbij komen bij zowel mezelf als de ander en de ander durf ik nu ook dichterbij mij te laten komen. Vaak gebruik ik muziek om dit proces bewust te bewerkstelligen. Ik stem als het ware de muziek af op de situatie en vanuit de muziek kom ik dichterbij, stap op de brug en het komt maar wat vaak voor dat de ander al op het midden staat. Om daarin open en eerlijk te zijn, is erg belangrijk mij en dit geeft ook veel openingen om met de ander in gesprek te gaan. Kort overlegje met mezelf, dit daar waar nodig is ook aan de ander te melden (is vaak ook een opening om weer in contact te komen), bewust zijn van mijn eigen emoties, waardoor ik de ruimte creëer om die van de ander te lezen en dit ook om te zetten in woorden. En ik stem mijn houding, gedrag hier op af.

Voorbeeld: Ik heb een zwaar ongeluk gehad maar ben door het oog van de naald gekropen en een grote engel op mijn schouder. Een tegenligger komt, door een stuurfout, op mijn weg helft terecht. Ramt mijn voorganger en raakt in paniek. Komt hierdoor met een snelheid van 125 Km per uur op af gereden. Mijn tijd vertraagt voor mij letterlijk (filmpje over het leven en bewustwording van de situatie) ik ben gaan denken hoe de auto op mij af kwam, tussendoor even in de emotie geschoten, gevraagd helpt mij dit nee. Omgeving bekeken en besloten om naar links te gaan. 1 keer de hele situatie gebacktract en gaan doen. Hierdoor heb ik mijn eigen leven gered. Helaas de auto werd nog wel iets geramd en is total los. Echter ik leef. Maar poeh zeg, wat heftig. Ik heb de hele situatie uitgefilterd en alle overbodige info er uit gehaald de laatste dagen. Hierdoor kon ik de politie later een duidelijk verslag doen (ik ben vrij snel meegenomen door de ambulance, waardoor ik politie heb kunnen spreken).

In mijn werk merk ik dat ik de ander steeds meer kan meenemen, coachen om een actievere houding aan te nemen of om te ontspannen. Ook door dit bewust te bespreken en te laten zien, is het plezier en eenvoud ook groter geworden. Voel me steeds gelijkwaardiger worden en ik begrijp mezelf en de mens met ASS steeds iets meer. Ik leg aan de hand van plan B ook mijn klanten uit hoe dit werkt en hoe dit toe te passen. Zonder dat ik er erg in had heeft een klant laatst mij een uur aan de praat kunnen houden door schoon te communiceren. Wat hebben we gelachen met z’n 2-en.

Doordat ik zichtbaar ben geworden is mijn wereld en ruimte ook erg aan het groeien, dit zorgt vaak ook overprikkeling. Door de 3 fases samen met een klant bij elkaar te bekijken en te benoemen, zijn er een aantal dingen gebeurt, namelijk overzicht in eigen gedrag, hoe ga ik hier mee om en respect en beter inzicht in de ander. Het besef dat ik overal zelf verantwoordelijk voor ben, vind ik nog wel eens lastig, maar de openheid en vertrouwen wat ik daarvoor terug krijg is echt zo groot, dat ik soms in verwondering even niets meer weet te zeggen. En dat schijnt er voor de ander erg leuk uit te zien, hoor ik van mijn klanten. Door mijn zichtbaarheid is mijn communicatie verbeterd, ik kan veel beter het verbale, de intonatie en het non verbale op elkaar aanpassen en in balans brengen. Dit is zo enorme verruiming dat 1 van klanten vorige week zei; ‘ Ik vind je een aardig jong, maar je bent zo duidelijk geworden dat ik soms moe van je wordt. Ik zeg, moe van mij? Ja moe van jou, ik kan nu echt naar je luisteren en ik begin zelf steeds meer te praten door jouw vragen. Dat is anders voor mij en dat maakt me moe en moet ik aan wennen’.

Communicatie is voor mij altijd een moeilijk punt geweest waar ik heel hard aan heb gewerkt, deze cursus was voor een heel groot cadeau en een reuze stap vooruit. Ik kan me soms helemaal niet meer voorstellen, hoe onduidelijk ik vroeger was. Het lijkt al zo natuurlijk en logisch allemaal. Ook doordat ik eigenlijk alle elementen samen met klanten en ook vaak privé oppak en samen uitwerk (vanuit een bewuste keuze) worden werelden groter en anderen ook zichtbaar. Ik voel heel sterk dat we het niet alleen meer kunnen maar samen met anderen hand in hand moeten gaan om verder te komen.

Voor mij is muziek een hele grote rode draad in mijn leven, dit komt overal in terug. In het werk is het een middel om mezelf af te kunnen stemmen, te ontspannen met de ander, samen luisteren in gesprek gaan. Ook het samen spelen op instrumenten, songs schrijven, zoeken naar de juiste balans etc. Ik heb samen met 2 klanten dus inderdaad een nummer geschreven zowel tekst als muziek en de ruwe vorm is af en nu gaan we schaven. In deze sessies komen zoveel aan bod, door het backtracken, door patronenen communicatie te herkennen kun je dus heel veel creativiteit opleveren en hele mooie songs. En wat het mooiste is, we worden zichtbaar en kwetsbaar. We stappen in een nieuwe ruimte en in de maatschappij.

Als slot wil ik nogmaals zeggen dat mijn, ja mijn wereld is veranderd en nog steeds aan het veranderen is. Ik ben zichtbaar, kwetsbaar en duidelijker geworden voor mijn omgeving. Dit is wat deze mij heeft opgeleverd. Kan alleen nog heel erg dankbaar zijn voor deze cursus.

Remco

 Je voelt

 

Je woorden doen mijn ogen sluiten, Je slaat jou lichaam om mij heen

En neemt mijn warmte in je op. Je zegt wat jij voelt, voel ik ook

Al die woorden en zilte tranen, Sluipen dichterbij in de stilte

Zeg niet dat je me lief hebt, Zeg niet dat je me lief hebt, Zeg niet dat je me lief hebt

Die woorden zijn broos en klein

Ik kan nu niet komen, ik kan je nu niet zien

Ik wil nu niet komen, ik wil je nu niet zien

Maar ik voel je warmte en hoor je zachte, zwoele stem

Wat kan ik zeggen? Al die woorden geven pijn

Ze zijn loos en kil, Worden snel vergeten in de leegte

Ik wil niet meer praten, Kus gewoon mijn zorgen weg

Sla je lichaam om me heen En blijf bij me vannacht

Ik kan nu niet komen, ik kan je nu niet zien

Maar ik voel je warmte en hoor je zachte, zwoele stem

Je gefluister doen mijn ogen sluiten

Je slaat je lichaam om mij heen

Capo 1e fret

Coupl.    D9 – C –G – D

Chorus:  Em – A9

Wolf company / A.M.I.

Je fluistert wat jij voelt, voel ik ook!!!!!!

 

 

 

Terug naar het overzicht