Je kunt de wind niet veranderen maar wel de stand van de zeilen | Marjon Kuipers

Geplaatst op door in de categorie Marjon Kuipers

Onze zoon van 15 speurt tijdens onze zeilvakantie iedere jachthaven af naar een “opknappertje”. Als lid van een gezin waar vader in jongere jaren fanatiek wedstrijdzeiler was en met een zus die haar vakanties doorbrengt als zeilinstructeur op een zeilschool in Friesland is ook hij gezegend met een gezonde zeillust. Een eigen bootje is dan natuurlijk de ultime droom.

En gelukkig. In de jachthaven van een bevriend havenmeester ligt zijn boot. Een schattig kajuitjachtje van bijna 6 meter. Een droomboot om te oefenen voor een grote wereldreis naar blauwe zeeen, witte stranden en stoere zeilmeisjes.

De boot is slecht onderhouden, ligt half onder water, is van boven tot onder groen van de algen en voldoet daarmee geheel aan het predikaat “opknappertje”

Wij zien het ook wel zitten. Wat is er nu mooier om te leren hoe de wereld in elkaar steekt als je kunt klussen aan je boot om er vervolgens mee te gaan varen. Om in je eentje te kunnen zeilen heb je een heleboel vaardigheden nodig. Boodschappen doen, eten koken, afwassen, de was doen, opruimen, engels leren, wiskunde sommen maken. Allemaal vaardigheden die je nodig hebt op reis en die je dus thuis al kunt oefenen en waar je ook gelijk mee kunt beginnen!

Onze zoon voert zelf de onderhandelingen en pint voor het eerst van zijn leven van zijn eigen rekening geld voor de betaling.

Afgelopen zaterdag was het eindelijk zo ver. De boot werd opgehaald. Op de oprit van ons huis blijkt het bootje toch wel groter te zijn dan in het water maar dat maakt het verlangen naar de zee alleen maar groter.

Na een heftige schoonmaak beurt komt er toch een aardige boot onder het groen vandaan en het klussen begint. Mijn voorzichtige opmerking de volgende dag dat er toch nog wel steeds water uit de onderkant van de romp komt wordt door de mannen weggewuifd met “dat moet nog een beetje drogen”. En het dek dat een beetje los lag zou zich nog wel zetten. En die paar planken die verrot waren zouden ze wel vervangen.

De boot lekt inmiddels niet meer en het dek is er af. En het project is klaar!
Klaar in die zin dat het zeilproject kansloos is. Van boven tot onder is de boot verrot. Alleen als brandhout voorzie ik nog wel een gloedvolle toekomst voor dit bootje.

Maar goed. Dan heb je autisme en zie je je droom in duigen vallen. Niks oefenen voor een wereldreis, weg je eigen plek. Verdriet omdat je geen vriendjes hebt en he-le-maal alleen bent en de boot jouw droom is en dat je nu nooit meer gelukkig bent en zelfs pijn in je hart hebt van verdriet en dat je je nu altijd moet vervelen omdat je niet kunt klussen.
Als je een kind met autisme hebt dan ken je het drama ongetwijfeld. Ook als ouder breekt je hart bij het zien van zo veel teleurstelling en verdriet. En ook de daaropvolgende hele boze bui doet je pijn. De verleiding is groot om in het gevoel mee te gaan maar daarmee is je kind vaak niet geholpen.
Wij hebben de situatie voor onze zoon opnieuw geformuleerd en gekaderd. Want als wij in een nieuwe mogelijkheid geloven dan geven wij hem ook de mogelijkheid dit te geloven en te ervaren. Er is immers altijd een andere optie. Aan de gegeven situatie kunnen wij niets veranderen. Wel hoe wij er over denken en hoe we hiermee omgaan.

Oke, jammer van het bootje. Maar als je wilt varen is het heel belangrijk dat je weet hoe een boot in elkaar steekt. Zeker als je een reis wilt maken dan hoor je je boot van binnen en van buiten te kennen. Door de boot te slopen leer je alles over de bouw en de onderlinge verhoudingen van een boot. Bovendien brengen alle losse onderdelen, de mast, loden kiel en de zeilen wel het 4-voudige op van de aanschafprijs. Dus jouw geld krijg je dubbel en dwars terug. Je leert er ontzettend veel van en je kunt een andere en veel betere boot kopen van het geld dat je supersnel verdiend hebt.

Door in een uitzichtsloze situatie perspectief te bieden kan onze zoon er goed mee omgaan. De rest van de middag heeft hij zich heerlijk uitgeleefd op het slopen en heeft daar nog wel een paar weken werk aan. Als hij klaar is met zijn “nieuwe” project en alle spullen zijn verkocht dan kijken we uit naar een andere “opknapper” Voor het nieuwe vaarseizoen begint heeft hij vast en zeker zijn eigen boot.

Overigens mocht u nog op zoek zijn naar wat losse onderdelen, een loden kiel of een set goede zeilen. Wij hebben hier nog wel wat liggen!

Terug naar het overzicht