Clean Language | Marjon Kuipers

Geplaatst op door in de categorie Algemeen

Inrichting
Stel je voor je hebt jouw huis in de loop der jaren heel zorgvuldig ingericht en de betrokken coach die op bezoek komt verandert jouw inrichting, haalt spullen weg en voegt zonder overleg en zonder jouw toestemming spullen uit zijn eigen huis toe.

Dit zou heel raar zijn toch? Accepteer je dit?

Taal
En als het om jouw taal gaat? Hoezo sta je dat dan wel toe?

Natuurlijk heb je als professional de intentie de ander echt serieus te nemen en luister je aandachtig naar hetgeen gezegd wordt. Je herhaalt in je eigen woorden, vat het gehoorde samen, vraagt door en komt ook nog met een goede tip of oplossing.

Maar hoe serieus neem je de ander dan eigenlijk?  Weet je zeker dat je het echt over hetzelfde hebt als jouw gesprekspartner? En hoe zeker weet je dat jouw oplossing past in het systeem van de ander?

Eigen systeem
De taal die we spreken komt voort uit ons eigen systeem. We ontwikkelen dit in de loop van de jaren en we hebben allemaal ons eigen beeld bij de woorden die we gebruiken.

De metaforen die we gebruiken zou je kunnen zien als de moedertaal van ons onderbewuste.
Taal is onze zorgvuldig ingerichte woning met spullen die een bepaalde betekenis en een bepaalde waarde voor ons als individu hebben.

Gehoord voelen
Jouw gesprekspartner voelt zich in een gesprek het prettigst en het meest gehoord als je zijn of haar “spullen”, dus zijn of haar taal, als waardevol ziet, dat jij de taal en metaforen respecteert en deze in het contact met de gesprekspartner ook gebruikt.
Dit verhoogt de effectiviteit van de coaching enorm.

Clean language
Een prachtig systeem dat taal zuiver houdt is het door David Grove ontwikkelde Clean language.

Zeker op het gebied van autisme & communicatie is dit een waardevolle toevoeging. Een waardevolle toepassing als tool voor de professional maar tevens een waardevol gegeven voor de persoon met autisme want van een hulpverlener of coach mag je immers verwachten dat deze de taal zuiver houdt en jou niet opzadelt met zijn eigen interne wereld.

In de  link tref je een uitgebreide uitleg aan over Clean Language.

Het is zelfs mogelijk om dit taalsysteem via handige filmpjes online te leren. https://learncleanlanguage.com en uiteraard besteden wij hier in onze trainingen ruim aandacht aan.

Terug naar het overzicht