Autisme en zintuigen | Marjon Kuipers

Geplaatst op door in de categorie Algemeen, Marjon Kuipers

Eind november liep ik na afloop van deelname aan een druk congres  rond half 6 via de roltrap Utrecht CS binnen.

Eenmaal in de hal werd ik compleet overweldigd door de drommen mensen die “allemaal op mij afkwamen stormen”.
Op dat moment blokkeerde ik en kon niet meer verder .

Ik moest zelfs even huilen. Van alle indrukken, het gevoel van machteloosheid en misschien wel vermoeidheid.
Mijn interne proces duurde tot dat ik dacht: Heey, wat gebeurt er? Als NLP coach komt er bij mij dan al gauw de gedachte: wat boeiend, wat kan ik er mee en vooral wat heb ik hier te leren.

 Vanaf het moment van bewustwording ben ik gaan spelen met mijn zintuigen en vooral gaan onderzoeken wat de effecten op mijn gedachten waren.

Het meeste last had ik van de visuele indrukken die ik op deed. Natuurlijk kwamen al die mensen niet “allemaal”  speciaal op mij af. Dat had mijn brein bedacht en hoe levensecht ook het strookte niet met de realiteit.
Ik ben me vanaf het moment van die gedachte gaan focussen op het geluid. Stemmen ver weg, stemmen dichtbij, verschillende accenten,  de verschillende geluiden op verschillende afstanden. Geroezemoes, luide stemmen, treinen, mensen. Het effect was dat direct na het overschakelen op “geluid” ik geen last meer had van het gevoel dat de mensen op me afkwamen. Ik kon er al een “beetje” naar kijken zonder er al te veel last van te hebben.  Van het geluid kon ik uiteindelijk zelfs een leuk muziekje maken.

Vervolgens ben ik heel bewust mijn lijf gaan “voelen”, De druk van mijn laarzen, mijn kleding, het zachte van mijn shawl, mijn haren die over mijn gezicht hingen, de grond onder mijn voeten en ook mijn ademhaling.

Toen ik een beetje geexperimenteerd had met horen, voelen, zien ben ik gaan lopen en heb afwisselend het beeld vervangen voor geluid, geluid vervangen voor gevoel, gevoel vervangen voor beeld.
Uiteindelijk heb ik 3 rondjes CS had gelopen en naar believen datgene aan of uit gezet, in- en uit gezoomd en vervolgens bedacht wat ik maar wilde. Het werd zelfs leuk om naar de verschillende mensen te kijken.
Van wat ik eerst labelde als een dreigende massa kon ik vrolijke mensen maken.

Door de controle op mijn eigen zintuigen en dat wat ik er bij wilde denken was het effect dat ik geen last meer had van mijn omgeving maar dat ik de regie had op wat ik zelf aan zintuigelijke prikkels binnen wilde laten komen en hoe ik deze wilde verwerken.
Zelfs nu ik er aan terug denk zie ik een gezellige drukte met blije gezichten, leuk muziekje op de achtergrond en het heb het fijne gevoel weer naar huis te gaan.

Binnen de NLP worden de vijf zintuigen (zien, horen, voelen, ruiken, proeven) modaliteiten genoemd.
Submodaliteiten zijn zintuigelijke bouwstenen waarmee je de zintuigen kunt afstemmen om daarmee de kwaliteiten te veranderen.

We ervaren onze wereld immers subjectief en dat doen we allemaal op onze eigen manier.
Je maakt je eigen interne film.

Als je “triggers” in de buitenwereld tegenkomt dan kunnen deze een sterke emotionele reactie op roepen.
Zelf heb je vaak niet door wat je precies “doet” om deze reactie te krijgen en ervaar je slechts de meestal heftige emotie.
Vaak wordt informatie vervormd tijdens het opslaan hiervan. Zo kan een klein spinnetje als een groot monster worden opgeslagen en gelabeld als “gevaarlijk” met alle emoties van dien.

Submodaliteiten kun je zien als de elementaire bouwstenen die bepalen hoe jij jouw wereld ervaart.
Dit betekent dat zelfs een kleine verandering van een submodaliteit een effect heeft op de bijbehorende ervaring. Hiermee krijg je controle op de wijze waarop jij de wereld wilt ervaren.

Je kunt je misschien wel voorstellen welke impact sturing krijgen op submodaliteiten heeft op het dagelijks functioneren. Met name als je gevoelig bent voor prikkels  is dit een heel handig stuk gereedschap.
Bij de meeste NLP coaches kun je ondersteuning krijgen in het werken met submodaliteiten.
Ook op internet is het een en ander te vinden over het werken met submodaliteiten. Een heldere uitleg en werkmodellen over submodaliteiten vind je in het boek NLP voor Dummies.
Een workshop over het werken met submodaliteiten voor mensen met autisme staat bij ons voor dit voorjaar op de planning.

Terug naar het overzicht