Autisme je kunt er niets aan doen maar wel iets mee doen (Gijs Horvers)

Geplaatst op door in de categorie Algemeen

Mensen met autisme hebben geen emoties, kunnen zich niet inleven in anderen. Maken geen goed contact met anderen, hebben weinig empatisch vermogen, moeite met gezichtsuitdrukkingen en hebben geen interesse in anderen.

Volgens de heersende theorieën gebracht als gegeneraliseerd feit en hierdoor weinig perspectief biedend voor een volwaardige plaats in onze maatschappij. 

Natuurlijk weten velen met autisme en hun naasten weten wel beter. In de praktijk blijkt autisme op vele vlakken toch wel heel anders te zijn dan de wetenschap ons voorhoudt. Om met de woorden van Gijs te spreken  “Ken je één iemand met autisme dan ken je één iemand met autisme”.

Natuurlijk geeft het hebben van autisme vaak kleine maar evengoed grote problemen en hebben mensen met autisme vele hindernissen te overwinnen. Zelfs levenslang.

Maar ieder mens heeft in basis een groot potentieel. Vaardigheden zijn aan te leren en strategieën zijn te ontwikkelen. Het hebben van autisme is daarmee geen statisch gegeven meer. Ook met een vorm van autisme kun je ontwikkelen. Ieder op zijn of haar eigen niveau. Hard werken, dat wel. Niets voor niets. Met de juiste inzet en vooral de juiste tools kun je ver komen. Dat bewijst de dagelijkse praktijk.

Gelukkig is er veel aanbod rond autisme ”hulp” verlening.  Waar wij ons regelmatig over verbazen is het feit dat mensen met autisme een “behandeling”  krijgen terwijl mensen zonder autisme zodra ze de wens hebben beter te functioneren zich storten op persoonlijke ontwikkeling, hiervoor trainingen volgen en zich veelal persoonlijk laten coachen.
De behandelingen of therapieën bij autisme worden in de regel gegeven door iemand zonder autisme en trainingen vinden plaats in groepen met mensen met autisme met iemand zonder autisme voor de groep.

Ook wij zijn destijds begonnen met het geven van trainingen aan groepen mensen met autisme. Echter ons idee van gelijkwaardigheid en leren van en met elkaar kwam hierdoor in het nauw. Hoe kun je nu leren hoe je te ontwikkelen  in een wereld zonder autisme als je alleen maar andere mensen met autisme hebt om mee te sparren?

Wij werken nu alleen nog maar in groepen die een “mengelmoes”  zijn van mensen die in de wereld rond autisme met elkaar te dealen hebben. Daadwerkelijk leren van en met elkaar. Over en weer missers maken, onderuit gaan en weer opkrabbelen.

Het loslaten van het elkaar willen begrijpen maar nieuwsgierig zijn naar elkaar en te durven vragen naar wat de ander beweegt. Met respect, soms velle discussies en heel vaak met een lach en een traan.

De vraag wat het effect is van gericht trainen op persoonlijke ontwikkeling en minder op het behandelen van autisme volgens het medisch model is voor ons wel beantwoord. Het werkt. En het werkt goed!

Kijk voor onze trainingsaanbod op: https://auticomm.nl/agenda

Terug naar het overzicht