Mentorschap & autisme

Geplaatst op door in de categorie Nieuws

Met 18 jaar zijn kinderen meerderjarig en handelingsbekwaam. Vanaf dat moment mogen zij zonder toestemming van ouders rechtshandelingen verrichten die niet meer kunnen worden teruggedraaid. Voor de meeste jongeren geeft dit geen problemen. Voor jongeren met autisme soms wel omdat zij op die leeftijd vaak nog niet in staat zijn tot het nemen van ” volwassen” beslissingen.

Ook mogen de jongeren vanaf het moment van meerderjarigheid zelf hun beslissingen nemen ten aanzien van school, werk, of eventuele therapie / behandeling en sta je als ouder van een vaak kwetsbaar nog schoolgaand kind buitenspel. 

Om de tijd te overbruggen tot zij wel in staat zijn hun op persoonlijk vlak beslissingen te nemen kan het tijdelijk aanvragen van het mentorschap een goede oplossing zijn. Het mentorschap is eenvoudig aan te vragen via de Kantonrechter en kan ook op een eenvoudige wijze weer worden beeindigd. 

Andere maatregelen zijn curatele en bewind.

  • Bewind is bedoeld voor wie zijn financiële zaken niet zelf kan regelen.
  • Mentorschap gaat over het nemen van beslissingen over de verzorging, verpleging, behandeling en begeleiding van de betrokkene.
  • Curatele is bedoeld voor mensen die hun financiële en persoonlijke zaken (bijvoorbeeld de beslissing voor een medische behandeling) niet zelf kunnen regelen.

Meer informatie hierover vindt u op de site van De Rijksoverheid

Terug naar het overzicht