De speech van je leven (over keuzes)

Geplaatst op door in de categorie Algemeen

Ik ben Gijs Horvers en ik wil jullie graag iets vertellen over keuzes. Keuzes die belangrijk zijn.

In 1999 kwam de film De Matrix uit. De film gaat over 2 realiteiten. Neo, de hoofdpersoon komt er in de film achter dat er 2 realiteiten zijn. In de film zijn keuzes heel belangrijk. In het begin van de film zegt Neo’s baas: “of je kiest er voor om ’s ochtends op tijd te zijn of je kiest er voor een andere baan te zoeken. Dat is een keuze die we allemaal wel eens hebben.

Dat is een keuze in de realiteit, maar Neo krijgt ook een keuze in de “niet” realiteit, in de sub realiteit, in de 2e realiteit.
Dat betekent dat aan Neo op een gegeven moment wordt gezegd door Morpheus, de gene die hem de nieuwe wereld uitlegt.  “Ik heb hier in mijn handen twee pillen, welke kies je? Kies je de ene pil voor terug in de realiteit of kies jij de andere pil om te zien hoe diep het konijnenhol is, hoe diep je kunt vallen en welke andere realiteiten er allemaal zijn?”
Hoe de film precies afloopt ga ik jullie niet vertellen. Voor de mensen die het nog niet gezien hebben, ga die film kijken.

Terug naar 1999. In 1999 was ik een punker met een grote hanenkam, woonde in Tilburg, de mooiste stad van Brabant. Ik gebruikte drugs, drank en schopte tegen alles aan wat maar los en vast zat. Twee jaar later in 2001 ging de roddel door Tilburg dat ik overleden was in het grootste en duisterste kraakpand in Den Bosch aan een overdosis heroïne.
Echter de realiteit was dat ik op dat moment in Enschede woonde, samenwoonde met mijn allereerste vriendin en dat ik als groenteboer werkte naast dat ik de Kunstacademie deed.

Nu terug naar vandaag: Ik zie hier allemaal mensen die de keuze hebben gemaakt om hier te zitten en naar mij te luisteren. Naar de spreker voor mij te luisteren, om hier rond te kijken over eigen kracht en ik zie ook mensen die gekozen hebben om hun talent in te zetten op het podium om de mensen iets te vertellen. Die mensen hebben allemaal een keuze gemaakt.
Goede of slechte keuzes, ze bestaan naar mijn idee niet. Het gaat erom dat je een keuze maakt. Niets doen is ook een keuze.

Vroeger toen ik nog een hanenkam had noemden mensen, zoals dat met een mooi woord heet, mij een alto of een misfit. Iemand die buiten de maatschappij staat. Ik werd in bussen geweigerd. “Zeg, nee jongen, het is geen carnaval, ga maar ergens anders heen, ga maar lopen”

Toen ik 12 was schreef ik een gedicht:

Morgen ga ik springen, voor de trein.
Wedden dat jullie allemaal zingen.
Papa, Mama, broertje en ook jij
Want wie is er nu blij met mij.

Dat was niet de manier om te connecten met de wereld kwam ik langzaam achter.
Ik heb gekozen om contact te maken. Ik heb gekozen om mezelf in te zetten. Ik heb gekozen om er zoals hier vandaag te gaan staan. Ik heb gekozen om mijn houding en soms ook een beetje mijn looks aan te passen om contact te maken. Met u, met u, met u, en met mezelf omdat ik de wens heb contact te hebben.

Winnaar speech van je levenIk heb een vorm van autisme, Asperger. Ik heb er ook voor gekozen om me niet neer te leggen bij het beeld dat er in de maatschappij is over autisme. Autisme is een stoornis, mensen met autisme, ze kunnen niks. Ik hoor het heel vaak in mijn werk als coach dat gezegd wordt: Uw kind zal nooit trouwen. Uw kind zal nooit een baan krijgen want uw kind heeft autisme. Ik heb besloten om me niet bij dat beeld neer te leggen. Ik heb besloten om keihard te werken en dat is mijn keuze.

Ik heb er ook voor gekozen om mijn eigen regie te nemen.  In mijn eigen kracht te staan en zelf keuzes te maken. Hoe moeilijk ook.
Ik ben jarenlang gewend geweest dat mensen, niet nader te noemen hulpverleners de keuzes voor mijn maakten. Dat zij het beste wisten wat goed voor mij was. Tot dat ik in 3 vragen de hulpverlener uit kon lullen want die zei: “ik weet wat goed voor jou is.”  “Nou hoe weet je dat dat goed voor mij is?”  “Nou daarom.”

Gedurende heel ons leven is “keuze” van belang.  Ik heb jullie vandaag 3 voorbeelden willen geven waarin keuze in mijn leven heel erg belangrijk is.

Terug naar de matrix triologie waarmee we begonnen. Neo krijg de hele film door keuzes. Het begint met dat hij zelf de keuze maakt om te kiezen voor zijn leven of het leven van Morpheus.

Ik wil jullie meegeven om keuzes te maken. Geen goede of slechte keuzes, want zoals ik als zei: die bestaan niet maar, een keuze! Dat wens ik jullie toe.

Gijs Horvers, winnaar van: De speech van je leven, tijdens Eigen Kracht 2012 op 7 juli 2012 in de Creatieve Fabriek in Hengelo. Eigen Kracht 2012 is een Eigen Kracht festival en hét inspiratie-event van Overijssel waar jouw talent het best tot z’n recht komt. Voor het filmpje van deze speech, ga je naar: hier.

Terug naar het overzicht